Sajt za rent a car, kreiranje uspesnog sajta za iznajmljivanje automobila.

Izrada sajta za rent a car trebalo bi da vam bude prioritet ako se bavite ovim biznisom budući da savremeni korisnici očekuju da ceo proces rezervacije završe lako, brzo i na jednom mestu. Iznajmljivanje automobila sve je profitabilniji posao, ali na rezultat poslovanja itekako utiče sajt.

Kompanija za istraživanje tržišta Mordor Intelligence procenjuje da bi do 2026. godine tržište izdavanja automobila moglo da dostigne čak 131 milijardu dolara. Na ovakav rast uticalo je nekoliko faktora, a jedan od njih je činjenica da se novije generacije pre odlučuju na iznajmljivanje nego kupovinu zbog troškova, ali i obaveza koje podrazumeva posedovanje auta.

 

Zašto je izrada veb sajta za rent a car važna

Veb sajt za vaš posao iznajmljivanja automobila nudi profesionalno prisustvo na mreži, pogodnosti za klijente i priliku da proširite doseg i unapredite poslovanje na konkurentnom tržištu.

Konkretno, veb sajt ima nekoliko važnih uloga za biznis iznajmljivanja automobila bez kojih nije moguće ostvariti značajniji uspeh.

  • Prisustvo na internetu: U današnjem digitalnom dobu, prisustvo na mreži je ključno za svako poslovanje. Veb prezentacija omogućava potencijalnim klijentima da pronađu i saznaju informacije o vašim uslugama iznajmljivanja automobila sa bilo kog mesta i u bilo koje vreme. Kada potencijalni klijenti traže iznajmljivanje automobila na mreži, posedovanje veb sajta povećava šanse da se vaša kompanija pojavi u rezultatima pretraživača, privlačeći više organskog saobraćaja na sajt.
  • Informacije o načinu iznajmljivanja auta: Veb sajt je informativno sredstvo, koje pruža odgovore na često postavljana pitanja, politike iznajmljivanja, odredbe i uslove, opcije osiguranja i druge relevantne informacije. Ovo smanjuje potrebu da vas kupci kontaktiraju radi osnovnih pitanja, štedeći vreme obema stranama.
  • Dostupnost 24/7: Za razliku od fizičke lokacije, veb lokacija je dostupna u bilo koje vreme. Potencijalni kupci mogu da pregledaju vaš inventar automobila, provere dostupnost i rezervišu automobil i van redovnog radnog vremena. 
  • Jednostavna rezervacija: Veb sajt omogućava klijentima da lako pretražuju dostupna vozila, pogledaju cene i uslove iznajmljivanja, kao i da izvrše rezervacije na mreži. Ova pogodnost poboljšava korisničko iskustvo i povećava šanse za veći broj rezervacija.
  • Predstavljanje inventara automobila: Onlajn prezentacija može da prikaže ceo inventar automobila sa detaljnim opisima, slikama i specifikacijama. Ovo pomaže potencijalnim kupcima da donesu informisane odluke i odaberu pravo vozilo za svoje potrebe.
  • Onlajn plaćanje: Onlajn sistem plaćanja omogućava vašim klijentima da ceo proces iznajmljivanja automobila završe brzo i na jednom mestu, bez dodatnih administrativnih zahteva.
  • Recenzije: Veb sajt pruža klijentima mogućnost da ostavljaju recenzije o svom iskustvu sa vašom uslugom iznajmljivanja automobila. Pozitivne recenzije pomažu u izgradnji poverenja i kredibiliteta, podstičući druge da izaberu vašu kompaniju pre nego neku iz konkurencije.
  • Marketing i oglašavanje: Osim niza usluga koje su direktno povezane sa procesom iznajmljivanja auta, veb sajt služi i kao marketinško sredstvo. Možete da promovišete specijalne ponude, popuste i sezonske ponude na svom sajtu, privlačeći nove klijente.
  • Analitika i uvid u rezultate poslovanja: Pomoću veb sajta možete prikupljati podatke i analizirati ponašanje korisnika, što vam omogućava da donosite odluke zasnovane na podacima. Ovo vam pomaže da bolje razumete svoje klijente i prilagodite usluge njihovim potrebama.

 

Izrada veb sajta za rent a car – koraci

Veb sajt za iznajmljivanje automobila nije statična stranica koju danas, uz pomoć brojnih alata, može kreirati i neko ko nema iskustva u programiranju. Izrada sajta za rent a car je kompleksniji posao jer je potrebno podesiti niz funkcija koje onlajn rentiranje auta zahteva. Stoga je neophodno obratiti se stručnjacima, marketinškim i IT kompanijama koje mogu da naprave sajt koji u potpunosti odgovara potrebama ciljne grupe.

Kako biste znali kako izgleda proces izrade sajta i šta vi kao vlasnik biznisa treba da pripremite kada dođete na sastanak sa programerima, u nastavku ćemo predstaviti detaljne korake.

 

1. Napravite viziju sajta

Da biste dobili sajt koji služi vašim ciljevima i specifičnostima biznisa, neophodan korak pre izrade je da razmislite o tome koje zahteve klijenata bi vaš sajt trebalo da zadovolji, da ih popišete i eventualno skicirate strukturu sajta. Možete se voditi sledećim koracima:

  • Odredite ciljnu publiku i tipove vozila koje ćete ponuditi za iznajmljivanje
  • Identifikujte ključne karakteristike i funkcije koje bi zadovoljile potrebe ciljne grupe
  • Razmotrite sve jedinstvene aspekte vašeg poslovanja koje bi bile integrisane u sajt

 

2. Istraživanje tržišta i konkurencije

Prvi korak koji će tim programera u marketinškoj i IT agenciji sprovesti jeste istraživanje vaše ciljne grupe i konkurencije. Ovo je neophodan korak kako bi se što bolje upoznali potencijalni klijenti i na osnovu toga kreirao sajt koji odgovara njihovim zahtevima. Tokom ovakvih istraživanja mogu se koristiti prethodno objavljene studije, ali i sprovesti novo istraživanje na mrežama i forumima koje posećuje ciljna grupa.

Istraživanje konkurencije podrazumeva pregledanje domaćih i inostranih sajtova za rentiranje automobila kako bi se dobila inspiracija za novi, ali i uvele određene specifičnosti koje konkurentske kompanije nemaju.

 

3. Sajt za rent a car – Planiranje strukture i navigacije sajta

Planiranje i dizajniranje navigacije za veb sajt za iznajmljivanje automobila je ključno kako bi se osiguralo da korisnici mogu lako da pronađu informacije koje su im potrebne i da se efikasno kreću kroz stranicu. 

Potrebno je zadovoljiti nekoliko ključnih elemenata za navigaciju po sajtu:

  • Jasna i jednostavna struktura: Potrebno je kreirati jasnu i jednostavnu strukturu navigacije koja je laka za razumevanje i kretanje kroz sajt. Pri tom se koristi logička hijerarhija da bi se organizovali različiti delovi sajta. Obično veb stranica za iznajmljivanje automobila može da sadrži odeljke kao što su početna stranica (home page), vozila, rezervacije, lokacije, o nama i kontakt.
  • Početna stranica: Početna stranica treba da služi kao centralno čvorište, pružajući pregled usluge rent a car i naglašavajući ključne karakteristike. Trebalo bi napraviti intuitivan meni za navigaciju na vrhu ili sa strane stranice da bi se korisnici lako kretali do drugih delova sajta.
  • Kategorije vozila: Napravite namenski odeljak „vozila“ gde korisnici mogu da pretražuju i biraju tip automobila koji su zainteresovani da iznajme. Razmislite o kategorizaciji vozila na osnovu faktora kao što su veličina, tip (npr. limuzina, SUV, kombi) i karakteristike (npr. luksuz, ekonomičnost). Uključite jasne i vizuelno privlačne sličice ili slike koje predstavljaju svaku kategoriju vozila.
  • Proces rezervacije: Potrebno je proces rezervacije učiniti lako dostupnim i jednostavnim, uvodeći odeljak „rezervacije“ na vidnom mestu. Korisno je obezbediti vodič koji korak po korak objašnjava kako se vrši rezervacija budući da bi nejasnoće demotivisale korisnike da dovrše proces do kraja. Osim toga, dugme za poziv na akciju trebalo bi da se nađe na više mesta na sajtu kako bi potencijalnim klijentima uvek bilo na dohvat ruke”.

 

4. Programiranje sajta za rent a car

Kada je reč o kreiranju samog sajta, postoje dve mogućnosti. Moguće je odabrati neku od postojećih platformi u koje je potrebno implementirati sadržaj konkretnog sajta, a postoji i mogućnost kreiranja sajta bez upotrebe unapred gotovih platformi, i to kodiranjem.

Kodiranje sajta zahteva više vremena i resursa, ali time dobijate jedinstvenu i pouzdanu platformu za svoj biznis. Korišćenje unapred kreiranih šablona (Content Management System, CMS) je česta praksa, ali ima nekoliko ograničavajućih faktora jer se navigacija i dizajn vašeg sajta moraju prilagoditi tom unapred kreiranom sistemu.

Najpopularnije CMS platforme za izradu sajta su Vordpres (WordPress), Džumla (Joomla) i Drupal.

  • Vordpres: Vordpres je najpopularniji CMS poznat po svojoj jednostavnosti korišćenja i fleksibilnosti. Nudi brojne teme i dodatke posebno dizajnirane za veb stranice za iznajmljivanje automobila, što ga čini relativno jednostavnim za podešavanje i upravljanje sadržajem. Mogu se koristiti dodaci (plug-in-ovi) koji omogućavaju određene funkcije značajne za delatnost iznajmljivanja automobila – plug-in-ovi za upravljanje listama vozila, rezervacijama, cenama i dostupnošću.
  • Džumla: Džumla je još jedan popularan CMS koji pruža fleksibilnost i skalabilnost. Sa opsežnom kolekcijom dodataka i šablona, do određene mere je moguće prilagoditi veb sajt za iznajmljivanje automobila tako da odgovara vašim specifičnim potrebama. Na primer, mogu se pronaći Džumla dodaci kao što su „menadžer vozila“ ili plug-in za rukovanje funkcijama iznajmljivanja automobila.
  • Drupal: Drupal je CMS pogodan za kompleksne veb sajtove za iznajmljivanje automobila. Nudi visok nivo prilagođavanja i skalabilnosti, što ga čini pogodnim za veb lokacije sa specifičnim zahtevima. Takođe poseduje dodatke korisne za sajtove za iznajmljivanje automobila pomoću kojih je moguće sprovoditi proces rezervacije.

 

5. Dizajn sajta za iznajmljivanje automobila

Dizajn veb stranice za iznajmljivanje automobila obuhvata različite vizuelne elemente koji doprinose njegovoj celokupnoj privlačnosti i funkcionalnosti. 

Izbor boja, šara i tekstura poboljšava vizuelnu privlačnost stranice. Potrebno je pažljivo odabrati paletu boja, u skladu sa identitetom brenda, sa smelim i živim nijansama koje odaju utisak pouzdanosti i profesionalnosti. 

Izbor tipografije treba da se fokusira na čitljivost, koristeći moderne fontove za kreiranje vizuelne hijerarhije. Uz to, vizuelni elementi kao što su slike automobila visokog kvaliteta, ikone i ilustracije obogaćuju korisnički interfejs. 

Odeljak sa listama automobila prilagođen korisniku je od ključnog značaja. Svaka lista automobila treba da sadrži jasne slike visoke rezolucije, praćene bitnim detaljima kao što su marka, model i dostupne funkcije.

sajt za rent a car
Dizajn – PopArt Studio

 

Koje funkcije treba da zadovolji veb sajt za iznajmljivanje automobila

Kao što je jasno iz gore navedenog, veb sajt za iznajmljivanje automobila nije isključivo informativni sajt na kom korisnici uglavnom zadovoljavaju samo svoje potrebe za informacijama. On se svrstava u onu grupu sajtova na kojima se izvršava konkretan zahtev, poput rezervacije avionskog leta ili hotelske sobe. 

Stoga, izrada veb sajta za rent a car obavezno podrazumeva kreiranje niza funkcija koje treba da zadovolje potrebe korisnika.

  • Registracija korisnika i autentifikacija: Omogućava korisnicima da kreiraju naloge, prijavljuju se i upravljaju svojim profilima. Ova funkcija omogućava personalizovano iskustvo i pruža mogućnost praćenja rezervacija.
  • Pretraga i filteri: Potrebno je primeniti funkciju pretraživanja sa filterima kako biste pomogli korisnicima da pronađu konkretne automobile za iznajmljivanje na osnovu njihovih preferencija, kao što su lokacija, raspon cena, tip auta, i slične određene specifičnosti.
  • Napredna pretraga i preporuke: Kada je reč o kompetitivnoj industriji kao što je iznajmljivanje automobila, važni su detalji koji vas razlikuju od konkurencije. Stoga implementirajte napredne funkcije pretrage kao što su sačuvane pretrage i omiljeni primeri iz celokupnog inventara.
  • Sistem za rezervacije: Omogućite korisnicima da provere dostupnost vozila, rezervišu ga i upravljaju svojim rezervacijama na mreži. Ova funkcija bi trebalo da uključuje prikaz kalendara, potvrdu rezervacije, integraciju plaćanja i mogućnost otkazivanja rezervacije i povraćaja sredstava.
  • Razmena poruka i komunikacija: Veb sajt za iznajmljivanje automobila trebalo bi sadrži i sistem za komunikaciju kako bi zainteresovani klijenti mogli da postave pitanje brzo i jednostavno. Budući da savremeni korisnici ne žele dugo da čekaju odgovor, korisni su i čet botovi sa unapred pripremljenim odgovorima na najčešća pitanja.
  • Podrška za više jezika i valute: S obzirom na to da internet ne poznaje geografske granice, razmislite o pružanju višejezične podrške i viševalutnih opcija kako biste zadovoljili raznovrsnu bazu korisnika.
  • Izrada sajta za rent a car je jedan od ključnih segmenata za posao iznajmljivanja automobila. Povećava vidljivost, radi 24/7, pruža  detalje o voznom parku i cenama, pojednostavljuje rezervacije, olakšava korisničku podršku, deluje kao marketinški alat i pomaže u izgradnji identiteta brenda. Sve ovo su faktori od izuzetne važnosti za rast poslovanja.
Marija Grbić

Marija je 26-godišnja novinarka i komunikološkinja. Bar po obrazovanju. Po sili zakona, bavi se marketingom. Voli prirodu, tišinu i slatkiše. Ne voli filozofiranje i nepraktične ljude. U slobodno vreme previše visi na Instagramu i uči o digitalnom marketingu.