Search Generative Experience - AI pregledi u Google pretrazi

Nova briga je zahvatila SEO krugove otkako je OpenAI lansirao ChatGPT i zadivio svet njegovim mogućnostima. Sada Google započinje Search Generative Experience (SGE). Da li je ovo kraj SEO optimizacije kakvu poznajemo? Ili je ovo u suštini kraj SEO-a?

Oduvek smo znali da će tehnologija nastaviti da se razvija i da će Google da je sledi. Ali, možda nismo bili spremni za ovako drastične promene kao što smo mislili.

Zbog toga se panika tiho širi kroz razne industrije, i svi traže prečicu za prilagođavanje ovim transformacijama. Iako ne možete zaobići novitete generativne veštačke inteligencije, možete naučiti kako oni funkcionišu i šta mogu značiti za vaš biznis.

Google I/O ’24 konferencija za programere je pokazala da se Google potpuno posvetio veštačkoj inteligenciji. No, govornici su takođe podelili uzbudljive detalje o SGE-u, nagoveštavajući njegov uticaj na SEO.

Ovaj članak je vaša najbolja prečica za razumevanje nove vrste pretraživačkog iskustva, te njenog iskorišćavanja u vlastitu korist.

 

Šta je Search Generative Experience?

Search Generative Experience (SGE), koncept kod nas poznatiji kao AI pregledi u Google pretrazi, koristi generativnu veštačku inteligenciju kako bi pružio kontekstualnije, informativnije i sažetije rezultate pretrage. Ova nova funkcionalnost pojednostavljuje pronalaženje informacija i donošenje odluka za korisnike kroz pažljivo odabrane snimke ključnih informacija vezanih za njihove upite.

U novom iskustvu pretrage, AI će predlagati sledeće korake i uključivati dodatna pitanja, održavajući odgovarajući kontekst. Ovo u teoriji omogućava neometano istraživanje teme i pregled različitih perspektiva.

Google je ove nove mogućnosti najavio u maju 2023. godine, obećavajući da će pretraživač ostati posvećen usmeravanju saobraćaja ka web sajtovima i očuvanju transparentnosti u oglašavanju.

 

Kako SGE funkcioniše u praksi?

Search Generative Experience (SGE) uključuje ključne faktore koje treba razmotriti za lakše shvatanje teme, što znači da sada AI radi sve istraživanje za vas. Možete kliknuti na linkove ka pratećim izvorima kako biste verifikovali informacije i dublje ih istražili.

Zasad, SGE ima tri režima:

  • Skriveni: Prikazuje skraćen AI-generisan odgovor.
  • Na zahtev: Korisnici moraju zatražiti odgovor generisan od strane veštačke inteligencije.
  • Bez odgovora: Upit ne aktivira SGE.

Hajde da detaljno objasnimo kako AI pregledi zapravo funkcionišu.

 

Organizovani rezultati

  • Kategorizovane informacije: Informacije su organizovane po kategorijama, što olakšava pronalaženje onoga što vam je potrebno.
  • Relevantan sadržaj: SGE prioritizuje najrelevantniji sadržaj, stavljajući korisne tematske rezultate u prvi plan.

 

Olakšano dalje istraživanje

  • Predlozi za dalje istraživanje: Nakon početnog pregleda rezultata, SGE predlaže dodatna pitanja kako bi se pretraga precizirala ili istražila u novim pravcima.
  • Održavanje konteksta: AI održava kontekst prethodnih upita kako ne biste morali da se ponavljate.
  • Konverzacijski režim: Klikom na dodatna pitanja prelazite u konverzacijski režim, gde se relevantne informacije pojavljuju na vrhu.

 

Višestepeno rezonovanje

  • Složeni upiti: SGE obrađuje kompleksne upite tako što ih razlaže na prostije delove i pruža objašnjenja korak po korak.
  • Detaljnije istraživanje: AI nudi detaljne preglede sa dodatnim linkovima i resursima kada vaši upiti zahtevaju dublje istraživanje.

 

Planiranje i donošenje odluka

  • Podrška pri donošenju odluka: Kada donosite odluke, kao što je planiranje odmora, SGE pruža detaljna poređenja i ključne faktore za razmatranje.
  • Naredni koraci: Predlozi za naredne korake pomažu u vođenju procesa planiranja, nudeći praktične savete i odgovore na potencijalna dodatna pitanja. Trenutno je ova funkcija dostupna samo za obroke i putovanja, ali Google planira da je proširi na planiranje zabava, dnevnih aktivnosti i treninga.

 

Vertikalna iskustva

  • Pregledi proizvoda: Za pretrage proizvoda, SGE generiše preglede sa ključnim faktorima, opcijama proizvoda, recenzijama, ocenama, cenama i slikama.
  • Šoping grafikon: Zasnovan na Google šoping grafikonu, SGE obezbeđuje ažurirane informacije iz opsežne baze podataka.

 

Lokalne pretrage

  • Lokalni uvidi: AI pregledi pružaju kontekst o lokalnim mestima, omogućavajući vam da uporedite i istražite opcije bez čitanja članaka ili gledanja YouTube videa.

 

Google oglašavanje

  • Integracija oglasa: Oglasi se i dalje pojavljuju na mestima posebno predviđenim za njih, izdvojenim od organskih rezultata.
  • Transparentnost: AI označava oglase tagovima ‚‚Sponzorisano“ kako bi se održala transparentnost.

 

Kreativnost i produktivnost

  • Generisanje slika: AI pregledi mogu podstaći vašu kreativnost omogućavajući kreiranje slika na osnovu unetih upita.
  • Video funkcija: Iako nije nužno kreativna sposobnost, SGE će uskoro omogućiti postavljanje video upita, poput snimanja vašeg stola i traženja od AI-a da se seti gde ste ostavili naočare. Ovo je deo projekta Astra, koji ima za cilj da AI pretvori u vašeg svakodnevnog asistenta koji obrađuje multimodalne informacije.

Sve ove mogućnosti pomažu u stvaranju integrisanog korisničkog interfejsa sa lako dostupnim resursima i prepoznatljivim linkovima.

 

SGE primer

Zamislite da planirate odmor za svoju porodicu, koja uključuje decu mlađu od tri godine i psa. Razmišljate da li da odaberete Nacionalni park Tara ili Durmitor, pa kucate u pretraživač: ‚‚Šta je bolje za porodicu sa decom mlađom od tri godine i psom, Tara ili Durmitor?”

Vaš Search Generative Experience može izgledati ovako:

 

AI generisani pregled

SGE obrađuje vaš upit koristeći generativnu AI tehnologiju, pružajući pregled sa ključnim informacijama o obe lokaciije, fokusirajući se na pogodnosti za porodice, pravila u vezi sa kućnim ljubimcima, prednosti i nedostatke, kao i linkove ka detaljnim člancima.

 

Predloženi sledeći koraci

AI predlaže dodatna pitanja kao što su:

  • Koliko dugo planirate da ostanete na Tari sa decom?
  • Najbolje staze za porodice na Durmitoru.
  • Smeštaj na Tari koji prima kućne ljubimce.

Klikom na ove prateće stavke omogućava se dublje istraživanje.

 

Održavanje konteksta

Ako kliknete na ‚‚Koliko dugo ostati na Tari sa decom?”, AI pamti vaš kontekst i uključuje relevantne savete, poput idealnog trajanja posete, aktivnosti prilagođenih deci i objekata koji primaju kućne ljubimce.

 

Istraživanje perspektiva

AI uključuje linkove ka izvorima kao što su putnički blogovi, web sajtovi i korisničke recenzije, prikazujući različita gledišta i iskustva.

 

Preporuke proizvoda

Za odluke o kupovini, AI pruža preglede relevantnih proizvoda, poput kolica za putovanja ili hotela u blizini Durmitora koji primaju kućne ljubimce, sa recenzijama, cenama i linkovima za kupovinu.

Ovaj pristup pomaže vam da brže razumete i istražite svaku temu, upoređujući različite opcije. Možete čak koristiti funkciju ‚‚Add to Sheets“ da direktno unesete rezultate pretrage u tabelu za deljenje i organizaciju, što je odlično za planiranje putovanja i praćenje informacija.

Za sada zvuči dobro, zar ne? Pa, kako smo i rekli – u teoriji. SGE može ispasti izvanredan za obične korisnike, no SEO stručnjaci možda neće biti te sreće.

 

SGE i uticaj na SEO optimizaciju

Evo kako AI pregledi mogu uticati na SEO.

 

SGE i organski saobraćaj

Google ima za cilj da pomogne korisnicima da dobiju informacije i planiraju aktivnosti direktno u rezultatima pretrage, smanjujući potrebu za nepotrebnim klikovima. Međutim, to znači da veliki deo saobraćaja možda neće stići do vašeg sajta. Iako je Google najavio da pretraživač ostaje posvećen povezivanju korisnika sa raznovrsnim web sadržajem, SGE će korisnicima omogućiti da odmah pronađu pregled teme, transformišući tradicionalno istraživanje na webu. Pošto će njegovi pregledi imati prednost nad organskim rezultatima pretrage, SGE će početi da funkcioniše skoro kao pretraživački odgovor.

Nedavni Adweek članak izveštava da AI pregledi mogu ugroziti preko 60 procenata ukupnog organskog saobraćaja. Takođe, Insight Partners je utvrdio da bi saobraćaj pretrage mogao opasti za 25 procenata jer AI pregledi pružaju sintezu različitih izvora i značajan kontekst.

 

SGE i konkurencija u rangiranju na rezultatima pretrage

Dobro rangiranje u rezultatima pretrage (SERP) je oduvek bilo među glavnim prioritetima SEO optimizacije, ali će postati još važnije kada samo prvih pet rezultata bude prikazano u AI pregledima. To znači da SEO postaje pravo bojno polje, jer će se svaki biznis boriti da bude deo AI odgovora, istaknutih isečaka i preporuka.

Međutim, rangiranje za jednostavne ključne reči zasnovane na pitanjima moglo bi postati ozbiljan izazov. Korisnici će verovatno dobiti sve odgovore koji su im potrebni u SGE-u, što će često rezultirati pretragama bez klikova.

 

SGE i uticaj na različite industrije

Prema podacima koje možete pronaći na Search Engine Land, SGE će najviše uticati na sledeće industrije:

Uticaj u procentima po industrijama Search Generative Experience-a

  • Zdravstvo: 76 posto upita
  • E-trgovina: 49 posto upita
  • B2B trgovina: 48 posto upita
  • Osiguranje: 45 posto upita
  • Obrazovanje: 44 posto upita
  • Restorani: 36 posto upita
  • Zabava: 36 posto upita
  • Putovanja: 30 posto upita
  • Finansije: 17 posto upita

Važno je napomenuti da će promena verovatno biti najveća za one koji svoj sadržaj usmeravaju na pomaganje ljudima u planiranju aktivnosti. Osim toga, Google može dati prioritet biznisima sa najviše pozitivnih Google recenzija, jer će njegov AI generisati odgovore na osnovu kvalitetnih informacija. Ovo bi moglo ugroziti manje i nove kompanije i stvoriti sve ili ništa scenarije.

 

SGE optimizacija

Niko ne može pobeći od budućnosti, a AI pregledi već postaju naša sadašnjost. Jedini korak koji možete preduzeti jeste usvajanje Search Generative Experience-a.

U nastavku možete pročitati naše savete u vezi sa SEO optimizacijom za SGE.

 

1. Unapredite svoju SEO strategiju umesto da je napustite

SGE primorava SEO da evoluira i da više pažnje posveti autoritetu, stručnosti, korisničkoj nameri i kontekstu. Procena težine ključnih reči i obima pretrage više nije dovoljna. Usmerite svoje napore ka dubljem razumevanju vaše publike umesto da se isključivo fokusirate na prodaju proizvoda ili usluga.

Istražite spektar ključnih reči koje vaša publika može koristiti dok pokušava da reši problem ili pronađe informacije. Fokusirajte se na to da postanete vodeći davalac informacija u svojoj industriji i ciljajte dugorepe ključne reči. Obuhvatite sve relevantne teme koje mogu zanimati vašu publiku i odgovarajte na različite namere korisnika koristeći SEO tematske klastere.

Pošto SGE omogućava dodatna pitanja i dublje istraživanje tema, verovatno će davati prednost višeslojnim odgovorima. Da biste se uskladili sa time, preduzmite sveobuhvatan pristup koji balansira između ljudskog i AI sadržaja. Još jedna stvar koju treba imati na umu jeste da je SGE tek u početnoj fazi, te se njegovi algoritmi i zahtevi još uvek razvijaju. Najbolji način da idete u korak s promenama je da pratite nadolazeće AI i SEO trendove.

 

2. Ojačajte kredibilitet vašeg poslovanja

Za razliku od tradicionalnih rezultata pretrage, SGE će nuditi mišljenja u obliku prednosti i mana, što znači da će procenjivati relevantnost i kvalitet vašeg brenda. Dok to radi, obratiće pažnju na detalje, što znači da ocene od pet zvezdica postaju neophodne.

Bez obzira na vašu industriju i ponudu, trebalo bi da podstičete svoje kupce i klijente da vas ocene i preporuče. Pokažite svoju profesionalnost odgovarajući na sve recenzije.

Fokusirajte se na promociju imena vašeg poslovanja, jer brendirani saobraćaj može biti spas u prilagođavanju SGE-u. Optimizujte svoj Google Business profil, osiguravajući ažurirane informacije, tačnu lokaciju i slike visokog kvaliteta.

 

3. Uradite optimizaciju za glasovne pretrage

Glasovne pretrage će verovatno postati učestalije, što zahteva da date prioritet prirodnom jeziku. Razmislite o složenim pitanjima u vezi sa vašom industrijom koja bi vaši kupci mogli postaviti i gradite sadržaj oko njih.

Međutim, neki korisnici će koristiti konverzacioni jezik u glasovnim pretragama, zbog čega bi trebalo da koristite jednostavnije, direktne rečenice.

 

4. Ne zaboravite strukturirane podatke

Strukturirani podaci mogu pomoći AI-u da bolje razume sadržaj vaše web stranice, što povećava šanse za uključivanje u njegove preglede. Osim toga, oni pružaju detaljne informacije, što može dovesti do obogaćenih rezultata, ključnih za angažujuće i informativne SGE prikaze.

Ne zaboravite da koristite Schema Markup, pratite ažuriranja i koristite alate za proveru grešaka.

 

Era nepoznate teritorije pretraživanja

Nalazimo se u neistraženim teritorijama, jer SGE još uvek nije dostupan u Evropi i stalno se razvija. Međutim, možemo naslutiti njegov potencijalni uticaj na korisničko iskustvo i karakteristike koje bi mogle podići vaš sadržaj u AI pregledima.

Trenutno, Google cilja na to da ‚‚gugla“ umesto vas, no AI zahteva pouzdane izvore za kreiranje svojih sažetaka i preporuka. Najefikasniji pristup da postanete jedan od njih je kreiranje stručnog, sveobuhvatnog sadržaja koji zadovoljava različite korisničke namere. To znači da ne bi trebalo da zanemarite svoje SEO strategije. Možete razmotriti saradnju sa stručnjacima koji nude profesionalne SEO usluge, koji vam mogu pomoći da pronađete pravi put na ovoj nepoznatoj teritoriji.

Tina Nataroš

As a journalist and content writer, Tina uses writing to interpret the world around her, identify trends, and play with ideas. She finds inspiration in technology, marketing, and human resources and aims to leave lasting impact with her words.