Prazan prostor u web dizajnu i UI dizajnu

Prazan prostor u web dizajnu i UI dizajnu retko dobija pažnju koju zaslužuje. Mnogi dizajneri, posebno u eri maksimalizma 2020-ih, odlučuju se za boje i upadljivost kao ključni pristup.

Međutim, funkcionalan sajt zahteva uravnoteženu kombinaciju svih osnovnih principa dizajna, uključujući prazan prostor, poznat i kao beli prostor ili negativan prostor. Sajtu treba prostor da ‚‚diše“, jer previše informacija može da preplavi korisnike. Korišćenje praznog prostora u web dizajnu na pravi način može učiniti vaš dizajn harmoničnijim i preglednijim. Ovaj vodič će vam pojasniti kako da kreirate sajt na kome nijedan element ne guši ili ne odvraća pažnju korisnika.

 

Šta je prazan prostor?

Prazan prostor, beli prostor i negativan prostor termini su koji se odnose na neiskorišćeni deo rasporeda izgleda stranice (layout-a). On poboljšava čitkost i usmerava pažnju korisnika na ključni sadržaj.

Ovaj prostor nije samo pozadina; on je ključan za kreiranje čistog, organizovanog rasporeda, neophodnog za pozitivno korisničko iskustvo. Dizajneri strateški koriste prazan prostor kako bi uspostavili vizuelnu hijerarhiju i naglasili bitne elemente.

Zamislite moderan e-Commerce minimalistički sajt – prazan prostor oko slika proizvoda i teksta ne samo da povećava njihovu privlačnost, već i pojednostavljuje navigaciju i omogućava posetiocima da se fokusiraju na ono zbog čega su došli – lako donošenje informisanih odluka.

Efikasna upotreba praznog prostora tako doprinosi uravnoteženom, user-friendly interfejsu i dodatno naglašava jasnoću i funkcionalnost celokupnog dizajna.

 

Zašto je prazan prostor važan u web i UI dizajnu? 

Prazan prostor u UI dizajnu razdvaja elemente kako bi se sprečilo zagušenje i usmerava pogled korisnika ka delovima koje dizajneri žele da istaknu. Ovo razdvajanje povećava razumljivost i omogućava korisnicima da lakše procesuiraju informacije i efikasnije interaguju sa interfejsom.

Dizajneri balansiraju sadržaj i beli prostor kako bi smanjili kognitivno opterećenje i olakšali navigaciju, osiguravajući da ništa ne izgleda zbunjujuće ili neuredno. Pored toga, efikasan prazan prostor pomaže u kreiranju hijerarhije, čineći pozive na akciju (CTAs) istaknutijim i intuitivnijim.

Na primer, možete strateški postaviti beli prostor oko dugmadi ili linkova kako biste povećali njihovu vidljivost i klikabilnost, dok podstičete korisničku interakciju.

 

Različite vrste praznog prostora u UI dizajnu i web dizajnu

Cilj svakog stručnog dizajnera treba da bude iskorišćavanje svakog principa web dizajna kako bi se stvorila vizuelna ravnoteža. Da biste to postigli, treba da se vešto prebacujete između malih i velikih belih prostora.

Pre nego što to možete da uradite, potrebno je da znate različite vrste praznog prostora.

  • Mikro prazan prostor predstavlja male razmake između elemenata poput slova, redova teksta ili ikona. Ovi suptilni prostori poboljšavaju čitkost i jasnoću, pomažući korisnicima da lakše procesuiraju informacije. Na primer, podešavanje tipografskih elemenata, kao što su razmak između slova (kerning) i visina linije, pokazuje uticaj mikro praznog prostora.
  • Makro prazan prostor se odnosi na veće površine koje razdvajaju ključne delove sadržaja. Ovaj prostor vodi korisnike kroz interfejs, jasno razdvajajući različite sekcije ili funkcionalnosti. Početna stranica može koristiti makro prazan prostor da bi označila zaglavlje, glavni sadržaj i podnožje, stvarajući intuitivan tok.
  • Aktivni prazan prostor je namerni potez dizajnera da usmeri pažnju korisnika na specifičan sadržaj. Koriste ga da bi istakli pozive na akciju (CTAs) ili ključne poruke.
  • Pasivni prazan prostor deluje kao ublaživač i nije uvek nameran, ali održava ravnotežu bez direktnog usmeravanja pažnje. Sprečava nered u sadržajno bogatim rasporedima i osigurava da korisnici ne trpe kognitivno naprezanje.
  • Beli prostor u navigaciji uključuje pravilne razmake unutar menija ili navigacionih traka, što omogućava korisnicima da razlikuju opcije, poboljšava interakciju i sprečava pogrešne klikove.
  • Pozadinski prazan prostor pomaže u izolaciji fokusnih elemenata od ostatka dizajna. Izbor boje ili šablona pozadine može upotpuniti ovaj prostor, jer poboljšava kontrast i čini ključni sadržaj izraženijim. Kao temeljni sloj, podržava vizuelnu hijerarhiju bez zasenjivanja primarnih elemenata.

 

Koliko belog prostora treba da bude na sajtu?

Pronalaženje prave ravnoteže između pozitivnog i negativnog prostora u web dizajnu i UI dizajnu može vam doneti gotovo 45 posto veću vizuelnu pažnju. Ali koliko praznog prostora je previše?

Dizajneri često prate principe kao što su pravilo trećine i zlatni presek kako bi postigli harmonične proporcije. Koristite beli prostor da uokvirite i razdvojite tekst, slike i dugmad. Adekvatan razmak i margine oko elemenata treba da osiguraju da interakcije ostanu user-friendly bez obzira na veličinu ekrana i uređaj.

Korisnici ne bi trebalo da budu preplavljeni, ali ni razočarani rezultatom. Razmotrite iterativno testiranje i povratne informacije od ciljanih korisnika kako biste fino podesili količinu belog prostora i osigurali da zadovoljava estetske i funkcionalne ciljeve vašeg sajta.

Razmotrite osnovne web dizajn principe za funkcionalan sajt i razmislite da li prazan prostor doprinosi čistom i organizovanom rasporedu i da li ističe ključni sadržaj.

 

Top 10 strategija za efikasnu upotrebu praznog prostora u web dizajnu i UI dizajnu

Sledeći saveti će vam pomoći da kreirate izvanredan i dobro izbalansiran dizajn koncept.

 

1. Posmatrajte prazan prostor kao aktivan element

Kao što Rubinova vaza može izgledati kao vaza ili kao dva lica u zavisnosti od fokusa, strateško korišćenje praznog prostora može transformisati percepciju i naglasiti ključne poruke, izazivajući intenzivne emocije bez promene fonta. Možete suptilno voditi korisničku navigaciju ističući specifične elemente i stvarajući koherentne vizuelne odnose.

Imajte na umu da prazan prostor može biti i pasivan element koji može delovati neprofesionalno. Korisnik može pomisliti da sajt ima problem sa učitavanjem ili grešku u kodiranju, što može uticati na percepciju cele stranice.

 

2. Dajte stranici prostora da diše

Prema Google podacima, povećanje elemenata na stranici (npr. tekst, naslovi, slike) sa 400 na 6.000 smanjuje verovatnoću konverzije za 95 posto. Pa opet, prenatrpan dizajn izazvan lošom upotrebom praznog prostora ostaje jedna od najčešćih grešaka koju mala preduzeća prave.

Da biste je izbegli, razbijte stranicu i kreirajte simetričnu kompoziciju. Održavajte uravnotežen razmak među elementima kompozicije kako biste uspostavili strukturiran dizajn i pomogli korisnicima da identifikuju ključne informacije.

Pored toga, pridržavajte se pravila web dizajna. Razmak mikroblokova treba, u idealnom slučaju, da bude jedna trećina razmaka makroblokova.

 

3. Učinite sadržaj čitkim

Adekvatan razmak između reči, redova i slova optimizuje čitkost. Na primer, margine paragrafa vizuelno razdvajaju paragrafe, pomažući čitaocima da vide gde se jedna ideja završava, a druga počinje.

S druge strane, razmak između redova stvara jasne vizuelne granice između redova teksta i sprečava da izgledaju suviše zbijeno.

 

4. Posložite elemente prema prioritetu

Uravnotežen beli prostor omogućava vam da istaknete vrednosnu ponudu proizvoda i pružite korisnicima jasne početne korake. Istaknite najvažnije poruke na vrhu i vodite čitaoce od jednog sadržaja do drugog koristeći beli prostor.

 

5. Koristite principe Geštalt teorije kao vodič

Geštalt principi poput principa blizine, sličnosti i zatvorenosti forme doprinose kohezivnom i intuitivnom rasporedu. Blizina vas podstiče da grupišete povezane stavke blizu jednu drugoj i koristite prazan prostor da vizuelno razdvojite ove grupe. Zbog toga će se korisnici lako kretati kroz sadržaj, razumevajući odnose između svakog elementa.

S druge strane, održavanje elemenata sa zajedničkim karakteristikama (npr. boja i oblik) u istoj grupi poboljšava čitkost ukoliko ih okružuje prazan prostor.

Zatvorenost osigurava da korisnici percipiraju potpunu formu uprkos delovima koji nedostaju; na primer, posetioci lako prepoznaju minimalisticki logo sa segmentima koji nedostaju. Minimalni elementi i obiman prazan prostor često su dovoljni da efikasno prenesu ideje.

 

6. Sprečite monotoniju raskošnošću

Nasuprot popularnom verovanju, banalno i dosadno nisu nužno epiteti koji opisuju prazan prostor. Naprotiv, prazan prostor daje web sajtu sjajan estetski izgled i čini da izgleda skupoceno i luksuzno. Ako ste skeptični, bacite oko na Apple ili Vogue.

Prazan prostor u web dizajnu zaista može osnažiti stranicu, izražavajući eleganciju i sofisticiranost, a ističući visokokvalitetne slike.

Takođe, zapamtite da prazan prostor ne mora nužno biti beo; može biti bilo koje boje koja dopunjuje celokupni dizajn, kristalizujući vizuelnu privlačnost i UX.

 

7. Koristite jasnu tipografiju

Razmak između slova treba da bude dovoljno velik da čitaoci mogu razumeti gde počinje svaki pasus, reč i fraza. Ovo se odnosi na web sajtove koliko i na štampane materijale, jer tipografija i prazan prostor moraju biti uravnoteženi.

Ne sme biti sumnje koji naslov je lider sadržaja na određenoj stranici. Ne ustručavajte se da dodate velike naslove jer oni privlače čitaoce.

Postavite paragrafe ispod naslova bliže naslovu kako biste uspostavili jasne odnose, ali se pobrinite da ima dovoljno prostora za uravnoteženu i čitku prezentaciju.

 

8. Obratite pažnju na obrasce i pozive na akciju

Najkorisniji web sajtovi imaju primarne pozive na akciju (CTA) koji podstiču posetioce da preduzmu željene akcije. Na primer:

  • ‚‚Kupite sada“ je čest CTA na e-Commerce sajtovima koji podstiče korisnike da obave kupovinu.
  • ‚‚Preuzmi sada“ podstiče korisnike da preuzmu digitalno sredstvo, kao što je softver, aplikacija ili e-knjiga.

Prazan prostor treba da uokviri ove pozive na akciju na sajtu. Iako tekst i dugmad ne moraju nužno biti odvojeni, efikasna upotreba belog prostora osigurava da su istaknuti i lako pristupačni. Ovaj princip važi i za obrasce na web sajtu: osigurajte da su kontakt informacije i obrasci za kupovinu lako dostupni, što podstiče posetioce da se prijave.

 

9. Eksperimentišite sa minimalizmom

Minimalizam je večni trend koji pojednostavljuje interfejse i sprečava nered. Takođe, prazan prostor omogućava da sajt diše, usmeravajući fokus korisnika i poboljšavajući vizuelnu hijerarhiju.

Na primer,  sajtovi kao što su Stripe i Medium efikasno koriste minimalističke principe dizajna, gde obilan prazan prostor oko ključnih elemenata, teksta i dugmadi, pomaže posetiocima da se bez ometanja kreću sajtom.

 

10. Istaknite svoj brend

Prazan prostor nije samo među glavnim trendovima web dizajna u 2024. godini, već je i alat za isticanje karakteristika vašeg brenda. Na taj način vam pomaže da se izdvojite od konkurencije.

Možete strateški koristiti prazne ili neoznačene površine oko logotipa i slogana kako biste stvorili jasnu separaciju od okolnog sadržaja. Ova distinkcija privlači pažnju posetilaca direktno na brendirane elemente, čineći ih istaknutijim i pamtljivijim.

Na primer, obilan prazan prostor obično okružuje Nike logo, poboljšavajući njegovu prepoznatljivost i ikonski status. Još jedan primer je minimalistički pristup Apple-a u dizajnu pakovanja proizvoda, gde prazan prostor ističe logo i karakteristike proizvoda.

 

Negativni prostor u UI i web dizajnu može transformisati korisničko iskustvo (UX)

Beli prostor nikako ne bi trebalo da bude poslednji princip dizajna na umu prilikom vaše ideacije organizovanja rasporeda. Ovaj potcenjeni, a vitalni element može transformisati korisničko iskustvo iz slabog u odlično i sprečiti posetioce da napuste vaš sajt bez preduzimanja akcije.

Međutim, pronalaženje ravnoteže između pozitivnog i negativnog prostora u web dizajnu može biti teško. Stoga mnoge firme biraju profesionalne usluge i prilagođeni UI/UX dizajn.

Bez obzira na put koji izaberete, efikasna upotreba praznog prostora treba da ostane prioritet koji vodi ka stvaranju upečatljive vizuelne hijerarhije.

Tina Nataroš

As a journalist and content writer, Tina uses writing to interpret the world around her, identify trends, and play with ideas. She finds inspiration in technology, marketing, and human resources and aims to leave lasting impact with her words.