Strategije modernizacije aplikacije.

Staro za novo! U slučaju da vaša aplikacija postaje nezgrapna i zastarela, uz UI/UX koji ne zadovoljava današnje sofisticirane zahteve, možda je vreme za modernizaciju aplikacije. Proaktivan pristup će vam pomoći da sprečite da vam zastareli sistemi ometu radne procese.

Puna tranzicija obično se bavi monolitnim softverom, problemima u kodu i ranjivostima platforme. Ovo je ključan strateški potez u eri brzog razvoja tehnologije i potreba korisnika.

Na ovaj način ne samo da ćete izbeći sigurnosne i performansne probleme, već ćete i smanjiti konkurentski pritisak i podržati rast. Ipak, iako je veoma korisna, modernizacija aplikacije nije jednostavan zadatak. Potrebno je imati putokaz sa preciznim koracima i ciljevima koji će vas voditi ka uspehu.

Kako to postići? Kreiranjem strategije za modernizaciju aplikacije.

Pre nego što pređemo na složeniji deo, pokrijmo osnove.

 

Šta je modernizacija aplikacija?

Modernizacija aplikacija preuređuje zastareli softver u sisteme koji koriste moderne tehnologije, omogućavajući bolje performanse i skalabilnost. Ovaj strateški proces obično podrazumeva rekonstrukciju aplikacija koristeći cloud-native radne okvire, mikroservisnu arhitekturu i napredne sigurnosne protokole.

Zahvaljujući ovoj transformaciji, biznisi mogu nesmetano uvoditi nove funkcionalnosti, smanjiti operativne troškove i kreirati bolje korisničko iskustvo. Modernizacija osigurava da aplikacije zadovoljavaju najnovije i buduće poslovne zahteve, što je ključni uslov za agilnost i inovativnost. Pored toga, održava stare sisteme relevantnim i sposobnim da održavaju korak sa tehnološkim napretkom.

 

Zašto je vašoj kompaniji potrebna strategija modernizacije aplikacije?

Svakom ambicioznom potezu, uključujući modernizaciju aplikacije, treba da prethodi promišljena strategija. U suprotnom, možete naići na različite probleme, od operativnih prekida do nezadovoljstva korisnika.

Evo zašto treba da uspostavite efikasan plan.

 

1. Poboljšana operativna efikasnost i skalabilnost

Aplikacije moraju da obrađuju sve veće količine podataka i digitalnih transakcija bez kompromitovanja performansi, brzine, sigurnosti ili zadovoljstva korisnika. Trebalo bi da imaju dovoljno skalabilnosti da rastu i prilagođavaju se promenama u poslovnim potrebama.

Mnoge aplikacije prolaze kroz modernizaciju kako bi obrađivale više transakcija, upravljale većim bazama korisnika i koristile cloud platne infrastrukture. Ovo daje preduzećima sigurnost da njihove aplikacije neće zaostajati za konkurentima koji mogu pružiti brže i pouzdanije usluge. Takođe, omogućava im da brzo reaguju na neočekivane promene i potencijalne prilike, što je ključni faktor za stabilno buduće poslovanje.

 

2. Usklađenost i smanjenje troškova održavanja

Povećan finansijski pritisak, standardi usklađenosti i konkurencija mogu postati još oštriji u budućnosti. Ipak, zastareli sistemi često zahtevaju specijalizovane veštine i konstantne zakrpe, što dovodi do visokih operativnih troškova.

Pored toga, više od polovine preduzeća izveštava da je odlaganje modernizacije aplikacija rezultiralo neuspehom u ispunjavanju zahteva za usklađenost i skaliranju kritičnih usluga kada je to bilo potrebno. Na primer, modernizacija obično uključuje migraciju na cloud infrastrukturu, koja nudi automatska ažuriranja, poboljšane sigurnosne funkcije i lakše upravljanje usklađenošću. Kao rezultat toga, firma može premestiti svoju platformu sa lokalnim CRM sistemom na oblak kako bi smanjila potrebu za internim održavanjem, poboljšala usklađenost i smanjila vreme zastoja.

 

3. Bolja sigurnost

Sajber pretnje ne samo da postaju učestalije, već i sofisticiranije nego ikada. Zastareli sistemi često imaju i zastarele sigurnosne mere, što ih čini primarnim metama sajber napada.

Ovo podstiče mnoge firme da modernizuju sigurnost svojih aplikacija naprednim protokolima kao što su višefaktorska autentifikacija, enkripcija i redovne zakrpe.

 

4. Bolje donošenje odluka kroz poboljšano upravljanje podacima

Statistika nagoveštava da  će se obim i složenost podataka brzo povećavati i doseći 181 zetabajt do 2025. godine. Preduzeća moraju unaprediti upravljanje podacima kroz prediktivnu analitiku, obradu u realnom vremenu i AI uvide.

Međutim, ovo zahteva moderne aplikacije koje mogu integrisati velike količine podataka i omogućiti sveobuhvatnu agregaciju i analizu podataka.

 

5. Podrška za agilne razvojne prakse

Dezintegracija monolitnih aplikacija u mikroservise omogućava preduzećima kontinuiranu integraciju i isporuku (CI/CD). Korišćenjem ovog pristupa mogu smanjiti rizik od velikih prekida i omogućiti česte, kumulativne nadogradnje. 

 

6. Bolje korisničko iskustvo

Ništa ne određuje budućnost aplikacije toliko kao to da li korisnici smatraju da je korisna i funkcionalna. Oni očekuju intuitivne interfejse, kratko vreme odziva, besprekornu navigaciju i personalizaciju.

Prelazak na cloud-native arhitekturu je među najčešćim potezima za preduzeća koja ciljaju na modernizaciju aplikacija. Ovo poboljšava ukupne performanse i mogućnosti prilagođavanja. Drugi se posvećuju tome da njihove aplikacije imaju responzivni dizajn koji pruža dosledno iskustvo na različitim uređajima.

 

Osnovne komponente uspešne strategije modernizacije aplikacija 

Cilj strategije modernizacije je kreirati brzu, efikasnu aplikaciju koja zadovoljava potrebe vaših korisnika i ne premašuje budžet. Da biste to postigli, potrebno je znati koje elemente sa liste treba da čekirate.

 

Trenutna tehnologija aplikacije

Kada biste renovirali kuću, da li biste počeli da rušite zidove bez da ste prethodno razmotrili i razumeli postojeću strukturu? Verovatno ne biste. Zato je važno proceniti trenutnu tehnološku postavku pre nego što odlučite šta i kako modernizovati.

Počnite mapiranjem postojećih aplikacija i alata, razumevanjem njihovih interakcija i mogućih međusobnih zavisnosti. Imajte na umu da ova procena treba da ide dalje od pukog nabrajanja tehnologija; radi se o evaluaciji njihovih uloga i buduće relevantnosti.

Neke aplikacije možda obavljaju zadatke koji više nisu u skladu sa vašim poslovnim ciljevima. Na primer, možete otkriti da stari backend sistem vaše mobilne aplikacije usporava performanse i korisničko iskustvo. Umesto da ga samo nadogradite, možda ćete zaključiti da bi migracija na cloud backend bila logičnija i efikasnija odluka.

 

Metode modernizacije aplikacija

Metode modernizacije aplikacija.

Možete izabrati različite pristupe za modernizaciju svoje aplikacije, pri čemu svaki uključuje različit nivo složenosti, a samim time i troškova.

  • Migracija: Ovom metodom možete premestiti svoju aplikaciju na novu infrastrukturu, obično na cloud, bez izmene koda. Iako je proces migracije na cloud brz i smanjenih smetnji, na ovaj način se ne koriste u potpunosti prednosti cloud-native tehnologija, kao što su auto-skaliranje, računarstvo bez poslužitelja i mikroservisna arhitektura, koje zahtevaju izmene koda i arhitekture. Razmotrite ovaj pristup ako trenutna tehnologija ne zahteva drastične promene ili ako imate vremenska ili budžetska ograničenja.
  • Promena platforme: Tokom procesa migracije, možete iskoristiti prednosti nove platforme uz male optimizacije i prepravke aplikacije. Na primer, možete premestiti aplikaciju na uslugu upravljane baze podataka ili je rekonfigurisati za rad na cloud-optimizovanoj virtuelnoj mašini. Ova metoda može biti prikladna za manje kritične aplikacije koje ne zahtevaju opsežnu integraciju sa modernim tehnologijama.
  • Refaktorisanje: Ova strategija zahteva drastične izmene koda, jer refaktorisanje podrazumeva ponovo ispisivanje delova ili cele aplikacije kako bi se poboljšala funkcionalnost, performanse i skalabilnost. Stoga, proces može biti dugotrajan i resursno intenzivan. Na određeni način, ovo je ‚‚nađimo se na pola puta“ pristup koji vam omogućava da iskoristite prednosti modernizacije aplikacija bez radikalnog razvoja softvera.
  • Rekonstrukcija: Kao što ime implicira, ova metoda uključuje potpuno redizajniranje i pisanje koda aplikacije od nule koristeći moderne tehnologije. Omogućava vrhunske funkcije kao što su serverless arhitektura, napredna analitika podataka, AI/ML integracije i native podrška za mobilne i IoT uređaje. Zbog toga, razmislite o ovom pristupu ako vas ograničava zastarela tehnologija ili problemi sa upotrebljivošću i sigurnošću.
  • Zamena: Takođe možete odbaciti staru aplikaciju i zameniti je novim ili SaaS rešenjem. Ako ste vremenski ograničeni, gotova rešenja spremna za upotrebu mogu biti efikasna, ali mogu doneti poteškoće vezane za performanse, integraciju i usvajanje od strane korisnika.

 

Putokaz

Nije zagarantovano da će vaša procena otkriti samo jednu tehnologiju koju treba obraditi. Možda ćete morati uključiti više tehnologija u modernizaciju vaše aplikacije.

Najbolji pristup je kreirati strategiju sa ključnim prekretnicama i jasnim vremenskim okvirima. To znači da treba izbegavati pokušaje da sve pokrijete odjednom. Imajte na umu da mogu postojati zavisnosti i ograničenja resursa koja bi mogla usporiti proces.

Ako vam je teško da odlučite odakle da počnete, započnite sa naporima za modernizaciju aplikacija koje imaju najveći poslovni uticaj. Razmotrite koja ažuriranja mogu doneti pozitivne, a koja štetne efekte. Vaša strategija treba da prioretizuje korake koji održavaju vaše poslovanje na optimalnom nivou.

 

Ključni tehnički faktori u modernizaciji aplikacija

9 faktora u modernizaciji aplikacija

Da biste ostali u korak s najnovijim digitalnim rešenjima, morate biti upoznati sa današnjim softverskim metodologijama.

Navešćemo u nastavku tehničke aspekte koje treba da razmotrite pre nego što započnete sa strategijom modernizacije aplikacije.

 

1. Upravljanje podacima

Kada modernizujete aplikaciju, morate uzeti u obzir migraciju podataka, integritet i usklađenost sa propisima. Postavite prakse za pravilno upravljanje podacima kako biste osigurali pristup podacima, pouzdanost i sigurnost.

 

2. Integracija sa drugim sistemima

Vaša modernizovana aplikacija će često morati da komunicira sa raznim drugim sistemima, kako internim, tako i eksternim. Mnoge firme koriste API integraciju kako bi olakšale komunikaciju između starih i novih sistema.

 

3. Migracija na cloud

Cloud rešenja su postala sinonim za tehnologiju preduzeća zbog raznih prednosti u poređenju lokalnim softverom. Na primer, prelazak na cloud nudi skalabilnost, fleksibilnost i isplativost.

Međutim, morate potvrditi da su vaše aplikacije spremne za migraciju na cloud tako što ćete ispitati suverenitet podataka, proceniti latenciju mreže i odabrati pravi model cloud usluge (IaaS, PaaS, SaaS).

 

4. Mikroservisna arhitektura

Ovaj standard vam omogućava da razbijete aplikacije na manje, nezavisne servise, što rezultira agilnošću, skalabilnošću i izolacijom grešaka. Pored toga, imaćete koristi od bržih razvojnih ciklusa, lakše implementacije i bolje upotrebe resursa.

 

5. Kontejnerizacija

Kao moderan proces razvoja softvera, kontejnerizacija koristi alate kao što je Docker za omogućavanje doslednog raspoređivanja kroz različita okruženja. Zahvaljujući tome, pruža veću skalabilnost i prenosivost, dok enkapsulira aplikacije i njihove dodatke u lagane kontejnere.

 

6. DevOps prakse

Sa DevOps pristupom, možete promovisati neophodnu saradnju između razvojnih i operativnih timova. Ovo omogućava ključnim zainteresovanim stranama da učestvuju u celom procesu i pretvara manja softverska ažuriranja u rutinsku proceduru.

 

7. Korisničko iskustvo

Kada procenjujete svoju aplikaciju, proverite dizajn interfejsa, responzivnost i pristupačnost kako biste kreirali strategiju koja vodi ka većem zadovoljstvu korisnika i stopi usvajanja.

 

8. Troškovi i ROI

Odredite realističan budžet pre nego što započnete i procenite troškove i potencijalni ROI. Ovo će vam pomoći da opravdate troškove i uskladite napore modernizacije sa finansijskim ciljevima vašeg poslovanja.

 

9. Veštine i stručnost tima

Vaša strategija modernizacije aplikacija može biti onoliko dobra koliko su dobre veštine i stručnost vašeg tima. Utvrdite da li vaši članovi tima imaju potrebne sposobnosti za efikasno sprovođenje projekta.

Procenite kako najbolje da rešite potencijalne nedostatke u veštinama ili pojednostavite proces saradnjom sa stručnjacima koji nude prilagođene usluge izrade web aplikacija.

 

Modernizacija aplikacija je zahtevan poduhvat sa mnoštvom benefita

Nije svakoj kompaniji potrebna modernizacija aplikacija, ali svaka kompanija bi trebalo da proceni svoju trenutnu aplikaciju i da li ona odgovara današnjim standardima preduzeća. Foundry je otkrio da je modernizacija aplikacija treća po važnosti inicijativa za CIO-ove. Štaviše, 91 posto njih očekuje povećanje budžeta za modernizaciju kako bi povećali poslovnu agilnost.

Ovo služi kao podsetnik da je, ako niste razmišljali o osvežavanju svojih aplikacija, vreme da analizirate da li bi trebalo. To može zahtevati promišljenu strategiju, ali će vam doneti brojne prednosti, uključujući unapređenje efikasnosti i konkurentnosti.

Tina Nataroš

As a journalist and content writer, Tina uses writing to interpret the world around her, identify trends, and play with ideas. She finds inspiration in technology, marketing, and human resources and aims to leave lasting impact with her words.