Brief za dizajn.

Ako ste upoznati sa marketingom, verovatno ste nekoliko puta čuli frazu ‚‚dizajn brief" na sastancima sa stručnjacima iz ove oblasti, ali možda nikada niste stvarno razumeli kako bi trebalo da izgleda dobar brief za dizajn, a kamoli kako da ga sami sastavite.

Ukoliko je to slučaj, ovaj članak ima za cilj da vam pomogne da razumete osnove dizajn brifa i koji je željeni rezultat njegovog kreiranja, kako biste, ako se nađete u prilici da treba da usmerite vašu dizajn agenciju u dizajniranju vašeg sajta, imali potrebno znanje da to i uradite.

 

Šta je uopšte brief za dizajn? 

Brief za dizajn je dokument koji vi, kao klijent ili poslodavac, kreirate i predate dizajneru. Brief iznosi ključne zahteve za određeni dizajn projekat.

U idealnom slučaju, brief će sadržati informacije o pozadini projekta, njegovoj svrsi, ciljevima, ciljnoj publici, pa čak i poželjni vremenski okvir. U suštini, ovaj dokument se može definisati kao dogovor između klijenta i dizajnera. Trebalo bi da bude sažet i jasan kako bi svi imali jasnu predstavu o tome šta se od njih očekuje.

Dobro osmišljen brief za dizajn će osigurati da projekat teče glatko i da se zadaci završavaju u predviđenom roku, težeći ka ekonomičnoj uspešnosti.

Stoga, pružanje detaljnih instrukcija pre samog početka projekta omogućava dizajnerima da odmah krenu sa radom, smanjujući mogućnost pogrešnog tumačenja i zabune.

 

Zašto je dizajn brief važan?

Kreiranje ove vrste dokumentacije je ključno za svaki uspešan dizajn projekat, bilo da je reč o redizajnu/dizajnu sajta ili brendiranju.

Brief koji iznosi ciljeve i očekivanja projekta, zajedno sa mogućim ograničenjima, osigurava da dizajn tim ima sve neophodne informacije kako bi otpočeo pružanje zadovoljavajuće usluge.

Jasna uputstva omogućavaju dizajnerima da brzo shvate šta se od njih očekuje i kako treba da pristupe projektu. Brief takođe omogućava efikasnu komunikaciju i saradnju između zainteresovanih strana i različitih marketinških timova, osiguravajući da se pronađe zajednički jezik pre početka i tokom rada na projektu.

Na kraju, ovi dokumenti osiguravaju da svi mogu pratiti napredak projekta, održavajući organizovanost i okvirni budžet.

 

Ko treba da kreira brief za dizajn?

Pošto ovi dokumenti služe kao mapa koja omogućava da se uključene strane sporazume oko potrebnih koraka i vremenskih rokova, ciljeva i budžeta, važno je da osoba koja piše brief razume i proces dizajna, dizajn trendove, kao i brend i ciljeve kompanije.

To mogu biti stručnjaci koji su dizajnirali vaše proizvode ili marketinške kampanje jer razumeju vaš brending, ciljnu publiku i jezik i stil koji oslikava vaš brend. Pored njih, važno je da se konsultujete i sa vašim zaposlenima kako biste sagledali i razmotrili različite perspektive.

 

Šablon za brief – kako napisati brief za dizajn? 

Dakle, ako ste već imali sastanak sa agencijom u vezi sa uslugom UI/UX dizajna i razgovarali ste o kreiranju brifa, evo nekoliko stvari koje prvo treba da razmotrite.

Kako brief treba da sadrži jasan opis projekta, koji posvećuje pažnju potrebama i preferencijama ciljne publike, kao i ciljevima i svrsi projekta, on usput ističe i razmatranja kao što je predviđeni budžet i optimalni vremenski okvir.

Pored toga, uključite i druge primere dizajn brifova (ako ih imate) sličnih projekata. Dobro osmišljen brief će pružiti sve što je dizajn timu potrebno da započne rad i ispuni sve kriterijume vašeg brenda.

Primer kako napisati dizajn brief.

 

Korak 1: Utvrdite ciljeve i zadatke

Važno je da jasno navedete cilj dizajna i šta želite postići projektom. Na taj način, dizajn tim će znati koja je uloga projekta u širem kontekstu vašeg brenda.

Recimo, možda vam je potreban novi sajt zbog projekta rebrendiranja. To će verovatno značiti da pored novog sajta, trebate i novi logo, paletu boja, pa čak i inspirativne slogane.

Budite jasni sa vašim dizajn timom, i ako zaista radite na rebrendiranju, obavezno im pošaljite sve nove dizajn materijale koje imate.

 

Korak 2: Istaknite budžet i utvrdite zahteve za vremenski okvir

Druga stvar koju treba da razjasnite jeste kada planirate da dobijete završen dizajn i koji je vaš planirani budžet za projekat.

Iako su ovo osnovne informacije, ključne su da dizajneri procene da li je određeni projekat u skladu sa njihovim mogućnostima i šta mogu da postignu s resursima koje im dodeljujete.

Odlični primeri dizajn brifova će imati istaknut iznos novca za svaku pojedinačnu isporuku. Na ovaj način biće moguće jasno iskomunicirati da li klijent nedovoljno plaća ili dizajner previše naplaćuje.

Suvišno je i govoriti koliko je važno da se obe strane slože oko vremenskog okvira i budžeta, jer suprotno može dovesti do značajnih problema i zastoja kasnije u procesu.

 

Korak 3: Dodajte informacije o ciljnoj publici

Iako možda nije očigledno na prvi pogled, otkrivanje detalja o vašoj ciljnoj publici takođe je ključan deo kreiranja detaljnog brifa.

Ako dizajneri znaju ko je vaša ciljna publika, verovatno će uzeti u obzir dizajnerske trendove i druge najbolje prakse koje odgovaraju vašem specifičnom demografskom profilu.

Na primer, ako kreirate novi dizajn sajta za premium sajt sportskih automobila, vaša ciljna publika će verovatno biti ljudi u svojim 40-im i 50-im godinama, a ne tinejdžeri koji su tek položili vozački.

Ne znati za koga dizajnira može biti veliki problem za svakog dizajnera, jer nedostatak ove informacije otežava da stvore nešto što će zaista angažovati datu publiku.

 

Korak 4: Razjasnite obim projekta

Dobar brief će takođe precizno preneti vaša očekivanja kao klijenta koji plaća. To obično znači sve što očekujete da bude isporučeno u detaljnoj listi sa posebnim budžetom za svaku stavku.

Takođe je važno dati kratke opise za svaku isporuku. Ne želite da trošite vreme vašeg tima na pravljenje štampanih materijala ako vam je potrebno samo nekoliko novih digitalnih banera.

Može se desiti i suprotno – podjednako je frustrirajuće dobiti dizajn koji vam se dopada, samo da biste otkrili da određene stavke nedostaju jer ih je tim zaboravio zbog nedostatka referentnog brifa.

Kako god da pogledate, možete izbeći ove probleme ako imate brief koji osigurava da ste svi na istoj strani.

 

Korak 5: Iskomunicirajte kako bi idealan dizajn trebalo da izgleda

Na kraju, uvek je od velike pomoći da kažete svojim dizajnerima kako biste želeli da krajnji proizvod izgleda. Iako verovatno nećete sami crtati ideju, pružanje referentnih materijala i nekoliko primera za inspiraciju može dosta pomoći u tome da zaista dobijete ono za šta plaćate.

 

Bonus korak: Pratite konkurenciju

Bez obzira na to u kojoj ste niši i kojoj ciljnoj publici se obraćate, detaljno poznavanje konkurentskih brendova može vam pomoći da izbegnete kopiranje, ali i da osmislite svež i uzbudljiv dizajn koji će se izdvajati od drugih.

Kako biste vi trebali proučavati svoju konkurenciju, i dizajneri takođe treba da obrate pažnju na to šta drugi dizajneri rade, kako bi iskoristili uspešne ideje i izbegli eksperimentisanje sa idejama koje su se već pokazale kao neuspešne.

 

Šabloni dizajn brifova

Prilikom kreiranja brifa, nije potrebno sve pisati od nule. Postoje odlični primeri koje možete koristiti kako bi ovaj proces išao brže.

S jedne strane, postoje jednostavni šabloni koji vam omogućavaju da brzo razumete  koje informacije treba da pružite.

S druge strane, imate i opcije prilagođavanja koje vam omogućavaju da sa dizajnerima radite sa više lakoće. Prilagodljivi šabloni mogu da adresiraju jedinstvene zahteve projekta i sve ostale relevantne informacije, sve na jednom mestu.

 

Zaključak

Dizajn brifovi su ključni elementi svakog uspešnog dizajn projekta, jer pružaju neophodne smernice dizajnerima. Oni pomažu u osiguravanju očekivanog rezultata svakog projekta preciznim definisanjem parametara projekta.

Ovi brifovi pomažu zainteresovanim stranama i dizajnerima da prate ciljeve i zadatke, pomažu u upravljanju resursima i vremenom, i pružaju relevantne informacije o osnovnim dizajn idejama i ključnim elementima koji treba da budu uključeni u krajnji proizvod.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.