Brisati ili ažurirati sadržaj sa sajta?

Uređivanje sajta često započnete uzbuđeni, ali se brzo nađete u unutrašnjoj  debati — da li obrisati stari sadržaj sa bloga ili ga zadržati?

Neki blogovi postaju zastareli za nekoliko meseci, dok se drugi održavaju godinama, pogotovo ako redovno kreirate nove objave.

Pošto web pretraživači nagrađuju sveže i relevantne objave, morate odlučiti šta će ostati, a šta otići. Međutim, ovo nikada nije laka odluka, jer obično zavisi od konteksta svakog pojedinačnog slučaja.

Naš vodič sa najboljim praksama za ažuriranje sadržaja pomoći će vam da procenite vaše objave i odredite njihovu sudbinu.

 

Koliko često treba ažurirati sadržaj na sajtu

Većina firmi trebalo bi da planira osvežavanje sadržaja na sajtu barem jednom u tri meseca. Međutim, ako je vaša industrija dinamična ili vaš sajt zahteva česte promene, verovatno ćete morati da vršite redovnije revizije.

Pošto nije svaki blog i svaka stranica sajta od jednake važnosti, sledeće smernice će vam biti od pomoći:

  • Blogovi: Idealno bi bilo da ažurirate ili dodajete nove blogove  barem jednom nedeljno kako biste zadržali interesovanje publike. Redovno osvežavajte podatke u starijim objavama, poboljšajte čitljivost i ažurirajte SEO elemente kako biste poboljšali njihov učinak.
  • Vesti: Ažuriranje bi trebalo da bude češće za sadržaj vezan za vesti – idealno svakodnevno ili čim dobijete nove informacije. Ova proaktivnost održava vaš sajt aktuelnim i autoritativnim.
  • Statičke stranice: Pregledajte i ažurirajte stranice kao što su ‚‚O nama”, ‚‚Usluge” i ‚‚Kontakt” barem jednom u tri meseca kako biste bili sigurni da su konstantno tačne i relevantne.
  • Stranice sa proizvodima: Ako vodite e-commerce sajt, ažurirajte stranice sa proizvodima po potrebi, naročito kada dodajete nove proizvode ili menjate cene, karakteristike ili dostupnost postojećih proizvoda.

Imajte na umu da drugi faktori utiču na to koliko često treba da ažurirate blogove radi osvežavanja sadržaja. Na primer:

  • Dinamičnost industrije: Tehnologija, finansije, kriptovalute, e-commerce i digitalni marketing samo su neki od primera brzo razvijajućih industrija. One obično imaju koristi od češćih ažuriranja kako bi odražavale najnovije trendove i dešavanja. Česta osvežavanja takođe čine firme u ovim industrijama konkurentnijim i pomažu im da održavaju vodeću poziciju.
  • Angažovanje korisnika: Obratite pažnju na metrike angažovanja korisnika kao što su stopa napuštanja, vreme provedeno na stranici i ponovne posete. Ako ove metrike opadaju, to može biti signal da treba da osvežite sadržaj.
  • AI sadržaj: Poslovanja sve više koriste sadržaj generisan veštačkom inteligencijom zbog njegove ekonomičnosti. Iako Google ne kažnjava nužno takav sadržaj, AI sadržaj možda neće ispuniti neophodne kriterijume stručnosti, autoriteta i poverenja. Dakle, ako se pitate da li je AI-generisan sadržaj loš za SEO, odgovor nije jednostavan. Zbog toga morate redovno pregledati i ažurirati takav sadržaj. U suprotnom, vaši blogovi mogu sadržati netačne informacije, zastarele podatke i jednoličan stil koji može odbiti vaše čitaoce.

 

Najbolje prakse za ažuriranje blogova

Svaki iskusni bloger i marketar zna da je svež i ažuriran sadržaj među osnovama SEO optimizacije. Međutim, odabir najefikasnijih strategija ažuriranja nije jednostavan.

Predložićemo u nastavku kako da ažurirate sadržaj na sajtu.

 

1. Ažurirajte samo sadržaj koji i dalje ima vrednost

Nije svakom blogu  suđeno da ostane, bez obzira na to koliko vam je drag. Blogovi koje treba da zadržite i redovno ažurirate treba da imaju svevremenski kvalitet; oni su relevantni za vašu ciljnu publiku i industriju bez obzira na to koliko je vremena prošlo.

Fokusirajte se na sadržaj koji kontinuirano postiže dobre rezultate, privlači saobraćaj, angažman i konverzije. Ovakve objave su vredne vašeg vremena i truda.

Pošto su SEO i content marketing najbolji prijatelji, ažuriranje sadržaja će takođe poboljšati njegovu relevantnost i vidljivost u rezultatima pretrage.

 

2. Vodite računa o siromašnom sadržaju

Gotovo svaki sajt ima stranice ili objave koje ne dobijaju pažnju zbog nedostatka internih linkova sa drugih stranica ili sadržaja. Sadržaj koji je ‚‚siroče“ (eng. orphaned content) ima razne nedostatke, od toga da ga pretraživači ne indeksiraju do slabih pozicija u pretragama.

Izolovani delovi sadržaja nisu integrisani u širu strukturu vašeg sajta, te zahtevaju ažuriranja. Identifikujte stranice bez internih linkova ili sa malo saobraćaja koristeći Google Search Console ili botove.

Kada pronađete siromašni sadržaj, procenite da li je i dalje relevantan i dodajte interne linkove sa relevantnih stranica ili objava. Oživite ga relevantnim ključnim rečima, meta tagovima, zaglavljima, novim informacijama i statistikama.

 

3. Kontinuirano optimizujte blogove

Sadržaj treba da se neprestano optimizuje kako bi se održao ažuriranim, svežim, relevantnim i tačnim.

Sledeće aktivnosti treba da budu redovan deo vaše SEO strategije:

  • Izvodite redovne provere sadržaja: Periodično vršite revizije kako biste procenili da li je vaš postojeći sadržaj još uvek relevantan i da li postiže dobre rezultate. Identifikujte stranice koje je potrebno ažurirati na osnovu metrika kao što su saobraćaj, angažman i konverzije.
  • Ažurirajte zastarele informacije: Pobrinite se da su sve činjenice, statistike i informacije u vašim blogovima tačne i aktuelne. Osvežite zastarele podatke ili reference kako bi vaš sadržaj bio pouzdan.
  • Osvežavajte ključne reči i SEO elemente: Periodično sprovodite istraživanje ključnih reči kako biste identifikovali nove prilike ili promene u pretragama. Na primer, možda ćete morati da dodate nove relevantne ključne reči ili optimizujete meta tagove, zaglavlja i alt tekst za SEO.
  • Poboljšajte čitljivost i korisničko iskustvo: Razbijte velike blokove teksta koristeći nabrajanja i uključite vizuale kao što su slike ili infografike. Ovo će osigurati da je vaš sadržaj lak za skeniranje i navigaciju.
  • Dodajte nove informacije i uvide: Dodajte nove uglove, pristupe, dešavanja ili studije slučaja vezane za vašu temu. Pored eliminisanja rizika od zastarelog sadržaja, ovo pokazuje vašu stručnost i autoritet u datoj oblasti.
  • Poboljšajte vizuelni sadržaj: Tekst nije jedini sadržaj koji povremeno zahteva ažuriranja. Prilikom uređenja, proverite stare vizuale kao što su slike, video zapisi, grafikoni ili dijagrami kako biste poboljšali angažman, jer su oni ključni u prenošenju željene poruke.
  • Pregledajte interne linkove i uklonite neispravne: Proverite da li su svi interni linkovi i dalje relevantni i da li vode do drugog vrednog sadržaja na vašem sajtu. Dok ste tu, obavezno proverite da li imate neispravne linkove, jer je najmanje 66 posto linkova ka sajtovima u poslednjih devet godina neispravno.
  • Promovišite ažurirani sadržaj: Nakon osvežavanja sadržaja, učinite ga ponovo novim tako što ćete ga promovisati putem društvenih mreža, email biltena i drugih marketinških kanala. Ovo će podstaći vašu publiku da ponovo poseti i deli ažurirani sadržaj.

 

4. Pišite nastavke sadržaja

Ne morate uvek smišljati nove ideje za teme ili započinjati članke od nule. Umesto toga, oslonite se na svoje stare blogove i napišite nastavke za one koje postižu dobre rezultate.

Pored toga, možete primeniti nove trendove i dešavanja na neki od prethodnih sadržaja, privlačeći i stare i nove čitaoce. Ovaj pristup vam takođe omogućava da pokrijete različite aspekte iste teme, stvarajući priliku da se pozicionirate kao stručnjak za tu oblast.

Ne zaboravite da povežete ove nastavke sa originalnim blogovima kako biste podstakli vašu publiku da pročita i jedne i druge.

 

5. Promenite format svog sadržaja

Ažuriranja sadržaja mogu biti zabavna i eksperimentalna, a jedan od načina da ih učinite takvima jeste transformacija postojećeg sadržaja u različite formate. Na primer, možete pretvoriti blog u video, infografiku, seriju emailova ili podcast kako biste dosegli novu publiku i povećali angažman.

 

6. Delite sadržaj na sajtovima trećih strana

Bilo da vaš sadržaj zahteva druga ažuriranja ili ne, razmotrite deljenje na relevantnim sajtovima trećih strana. Sve dok nije reč o konkurentskom sajtu i ima smisla za vašu nišu i industriju, možete ga objaviti gotovo bilo gde.

U nastavku su dobri online prostori za prikazivanje vašeg sadržaja:

  • Substack: Iako je ova platforma fokusirana na email biltene, može vam pomoći da izgradite direktan odnos sa vašom publikom. Ako privučete dovoljno čitalaca, oni mogu odabrati (pa čak i platiti) da primaju vaš sadržaj u svoj inbox.
  • Medium: Članci na ovom sajtu često se dobro rangiraju u pretraživačima, što znači da možete dosegnuti veliku publiku.
  • LinkedIn: Ovo je prilično jasno, jer je LinkedIn idealan za dosezanje stručne publike deljenjem stručnih uvida.
  • Reddit: Iako ne možete deliti cele blog objave na ovom globalnom forumu, možete učestvovati u diskusijama i deliti kratke delove sadržaja u relevantnim subredditima.
  • Quora: Koristite funkciju pretrage da pronađete pitanja vezana za temu vašeg bloga i pružite vredne, informativne odgovore koji direktno adresiraju pitanje. Koristite svoj ažurirani sadržaj kao referencu za vaš odgovor.

 

7. Pratite performanse nakon ažuriranja

Ažuriranja sadržaja na sajtu ne bi trebalo da budu jednokratna stvar. Nastavite da pratite performanse ažuriranog sadržaja koristeći analitičke alate i pratite promene u saobraćaju, metrike angažovanja i rangiranje ključnih reči. Ovi uvidi će vam pokazati da li su vaša ažuriranja bila uspešna.

 

Da li treba da izbrišete stari sadržaj sa svog bloga?

Identifikovanje starih blog objava koje treba ukloniti je izazovan deo odluke o poboljšanju sadržaja vašeg sajta. Ponekad su neophodne izmene za spas sadržaja suviše vremenski zahtevne, ili sadržaj može biti marginalan i netačan.

Sledeći su najčešći razlozi za brisanje starih blogova sa vašeg sajta:

  • Nepotrebni su: Ako imate blog objavu koja se bavi proizvodom ili uslugom koju više ne nudite, vreme je da završi u kanti za smeće.
  • Nepouzdani su: U većini slučajeva, vašem starom sadržaju će biti potrebna manja ažuriranja i izmene, kao što je dodavanje novih datuma ili statistika. Međutim, ponekad ceo koncept deluje pogrešno, kao da je samoj objavi istekao rok trajanja – ima previše činjeničnih grešaka, zastarelih informacija ili nepouzdanih izjava.
  • Protivreči vašem brendu: Sve što je u suprotnosti sa kredibilitetom i reputacijom vaše kompanije ili bi moglo da ih ošteti, treba ukloniti. Na primer, kontradiktorne poruke, teme koje nisu relevantne i objave koje mogu uključivati kršenje autorskih prava i plagijat su crvene zastavice.
  • Loš kvalitet: Loše napisan sadržaj koji nema suštinu ili ne ispunjava standarde vaše kompanije za stručnost i kvalitet mogao bi da šteti vašem učinku i ciljevima.

 

Kako da izbrišete sadržaj sa sajta

Pritiskanje ‚‚delete“ dugmeta i napuštanje starog sadržaja nije dovoljno, jer se on može nastaviti pojavljivati u rezultatima pretrage nedeljama nakon što ste ga uklonili.

Preduzmite sledeće korake kako biste to uradili na pravi način:

 

1. Backup

Pre nego što obrišete bilo koji sadržaj, napravite rezervnu kopiju svih relevantnih fajlova i podataka kako biste imali kopiju za referencu ili vraćanje u slučaju potrebe.

 

2. Preusmerite ili arhivirajte

Neki obrisani sadržaj može sadržati vredne dolazne linkove ili saobraćaj, pa razmotrite preusmeravanje URL-ova koristeći 301 Redirect ka srodnim ili ažuriranim blog objavama. Na ovaj način informišete pretraživače i vašu publiku o boljem ili novijem sadržaju koji mogu pronaći na vašem sajtu.

Međutim, pobrinite se da ne preusmeravate na nepovezane stranice ili početnu stranicu, jer to može naštetiti SEO optimizaciji. Ako nemate relevantan sadržaj za preusmeravanje, koristite 410 Deleted da obavestite Google i posetioce da ste trajno uklonili sadržaj.

 

3. Obrišite blog objave ili stranice

Koristite vaš CMS za brisanje identifikovanog sadržaja i pratite smernice kako biste ga trajno uklonili sa sajta.

 

4. Ažurirajte mapu sajta i interne linkove

Kada obrišete sadržaj, ažurirajte mapu sajta kako bi odražavala ove promene. Pregledajte i revidirajte interne linkove na sajtu kako biste sprečili korisnike da nailaze na neispravne linkove koji vode ka obrisanim objavama ili stranicama.

 

5. Obavestite pretraživače

Koristite Google Search Console da zatražite uklanjanje obrisanih stranica iz indeksa pretraživača. Ovo je jedini način da sprečite posetioce da pristupaju zastarelom sadržaju putem rezultata pretrage.

 

Zaključak

Izbor između brisanja objave i ažuriranja starog sadržaja može biti teži nego što mislite. Morate proceniti da li sadržaj više apsolutno nije relevantan, ili ipak vredi uložiti vreme i trud u ažuriranje.

Sada kada znate najbolje prakse za ažuriranje sadržaja, možete početi sa revizijom vašeg sajta i identifikovanjem oblasti koje zahtevaju osvežavanje. Pošto ovaj proces uključuje optimizaciju, možda biste više voleli da sarađujete sa stručnjacima koji mogu pružiti profesionalne SEO usluge kako bi poboljšali rangiranje vašeg sajta i povećali saobraćaj dok ažurirate stari sadržaj.

Tina Nataroš

As a journalist and content writer, Tina uses writing to interpret the world around her, identify trends, and play with ideas. She finds inspiration in technology, marketing, and human resources and aims to leave lasting impact with her words.