Neispravni linkovi - kako ih pronaći i ispraviti ih.

Neispravni ili mrtvi linkovi (eng. broken links) su hiperveze koje više ne funkcionišu. Kada kliknete na jedan od ovih linkova, željena stranica se neće učitati. Kao što verovatno znate, hiperlinkovi se pojavljuju kao podvučen ili naglašen tekst ili slike. One vas vode na druge stranice unutar sajta na kojem se trenutno nalazite ili na druge sajtove iz raznih razloga, poput poziva na kupovinu ili prosto pružanja izvora za neku tvrdnju.

No, zašto ovi linkovi na vašem sajtu prestaju da rade? Još važnije, kako pronaći i popraviti neispravne linkove? Ovaj članak je vaš odgovor.

 

Kako dolazi do neispravnih linkova?

Pre nego što naučite kako da pronađete neispravne linkove, trebalo bi da razumete kako uopšte do njih dolazi. Evo najčešćih razloga:

 

Targetirana stranica je pomerena ili obrisana

Najčešći razlog za neispravne linkove je obrisana ciljana stranica ili njeno pomeranje na novu URL adresu bez ažuriranja linka u tekstu. U većini slučajeva, ove obrisane ili pomerene stranice prikazuju čuvenu grešku 404 Not Found.

Recimo, na primer, da Amazon kreira privremenu stranicu za rasprodaju i postavi linkove ka njoj širom svog sajta. Nakon završetka rasprodaje, administratori sajta obrišu tu stranicu, ali ne uklone linkove. U ovom slučaju, ako korisnik klikne na te stare linkove, dobiće grešku 404, što obično dovodi do konfuzije i frustracije.

 

Neispravni formati URL adresa

Pogrešni formati URL adresa mogu dovesti do greške 400 Bad Request, koja je slična grešci 404, ali se dešava kada postoji problem sa URL adresom koju ste zahtevali.

Problemi sa URL adresama mogu nastati kada slučajno pogrešno napišete link dok ga dodajete na vašu stranicu. Takođe može da se desi kada neko pogrešno unese URL adresu stranice na koju linkujete. Ova jednostavna greška se javlja zato što serveri ne mogu da razumeju zahtev. Na kraju krajeva, taj format URL adrese je nevažeći, pa server vraća grešku 404 jer odbacuje zahtev.

 

Promene u strukturi URL adresa ili sajta

Ako se struktura sajta ili URL adrese promene, hardkodovani linkovi sa punim URL adresama mogu lako postati neispravni. Na primer, ako je stranica premeštena sa www.ovajprimer.com/usluge na www.ovajprimer.com/proizvodi/usluge, može doći do greške 404 ako hardkodovani linkovi i dalje usmeravaju korisnike na /usluge umesto na /proizvodi/usluge URL.

Ovi hardkodovani linkovi će nastaviti da usmeravaju vaše posetioce ka nepostojećim stranicama jer URL adrese nisu promenjene kada je sajt dobio novu arhitekturu.

 

Neispravne slike

Postoje slučajevi kada su neispravni linkovi koji preusmeravaju na slike. Ovo se dešava kada neko obriše ili premesti slikovne datoteke bez ažuriranja potrebnih linkova u HTML kodu.

Takve greške će prikazati ikonu ‚‚missing image“ jer stranica i dalje ima link ka slici, ali on pokazuje na prethodnu ili nepostojeću lokaciju datoteke sa slikom koja je uklonjena.

 

Promene domena

Izlazni linkovi takođe mogu postati neispravni ako usmeravaju ka eksternim sajtovima koji su migrirani ili redizajnirani. Eksterni sajtovi će verovatno vratiti grešku Bad Gateway 502, što znači da server ne može biti pronađen. Ovo se može desiti zbog promene domena, redizajna ili migracije sajta. Ako linkovi nisu ažurirani spram ovih promena, nastaviće da usmeravaju korisnike ka neispravnim URL adresama.

 

Loš plugin

Kodovi dodataka trećih strana takođe mogu postati neispravni kada platforma koju koriste promeni svoj kod. Na primer, dugmići za deljenje sadržaja na vašem sajtu možda više neće raditi ako društvena platforma, recimo Instagram ili Facebook, promeni svoj kod za dugme za deljenje.

Klik na ove dugmiće za deljenje može lako vratiti greške 404 umesto da omogući deljenje sadržaja. Ovo se dešava jer vaša platforma i dalje koristi stari kod za dugme za deljenje, dok serveri društvene platforme sada prihvataju samo ažurirani kod kako bi dodatak radio.

 

Kako neispravni linkovi utiču na vaš sajt?

Dakle, obavili ste analizu sajta i primetili da postoji nekoliko mrtvih linkova. Šta sada? Da li bi trebalo da sačekate, ostavite ih takve kakvi jesu, ili da ih popravite odmah? Najbolje je rešiti ove probleme što je pre moguće.

 

SEO posledice

SEO optimizacija može biti ugrožena neispravnim linkovima iz sledećih razloga:

  • Smanjen kvalitet sajta: Google teži da korisnicima preporučuje ažurirane i korisne sajtove. Nekoliko neispravnih linkova može ukazivati na to da vaš sajt nije dobro održavan ili nije ažuriran.
  • Protraćen autoritet linka: Interni linkovi prenose autoritet između vašeg sajta i povezanih stranica. Ovo se naziva ‚‚link equity“. Međutim, kada povezana stranica postane neispravna, autoritet se ne prenosi, već se gubi.
  • Greške pri indeksiranju: Google botovi pretražuju internet prateći linkove između stranica. Kada jedan od ovih botova naiđe na neispravan link, rezultat je greška pri indeksiranju, što znači da vaš sajt ili stranica ne mogu biti potpuno pretraženi niti indeksirani.

Stoga, popravka neispravnih linkova treba da bude ključni deo vaše SEO strategije.

 

Uticaj na korisničko iskustvo (UX)

Korisničko iskustvo može biti ozbiljno pogođeno neispravnim linkovima na vašem sajtu. Korisnici mogu napustiti sajt ako naiđu na više mrtvih linkova. Recimo da kupujete na Amazonu, ali stalno nailazite na greške 404 zbog neispravnih linkova.

Verovatno nećete dugo ostati na sajtu. Posetioci mogu doživeti takav sajt kao loše održavan, pa čak i nepouzdan.

 

Kako otkriti neispravne linkove

Dok za manje sajtove pregledanje linkova može biti jednostavan i brz proces, ako vodite veliki sajt (kao što je internet prodavnica), održavanje linkova može oduzeti dosta vremena. Stoga, evo nekoliko korisnih alata koji vam mogu pomoći da pronađete neispravne linkove.

 

Alati za analizu sajta

Različiti alati za reviziju sajta pretražuju vaš sajt i signaliziraju potencijalne neispravne linkove i druge greške pri pretraživanju. Većina njih pored detekcije nudi i preporuke o tome kako da ih popravite.

S obzirom na to, nije loša ideja redovno vršiti ove analize kako biste ostali u toku sa svim problemima u vezi sa linkovima, a i bilo kojim drugim problemima koji bi mogli negativno uticati na vašu SEO optimizaciju.

Neispravni linkovi kroz alat SemRush.
Screenshot: Interni neispravni linkovi – SemRush audit

 

Ručno proveravanje

Kao što smo već pominjali, možete se odlučiti i za ručno pregledanje vašeg sajta i stranica kako biste proverili da li postoje neispravne slike ili linkovi. Ovo može biti zamorno, ali je prilika da osmotrite situaciju iz perspektive posetilaca vašeg sajta.

 

Google Search Console

GSC ili Google Search Console je besplatan alat ovog pretraživača koji omogućava vlasnicima sajtova da prate prisutnost svog sajta u rezultatima pretrage (SERP). Funkcije indeksiranja stranica u konzoli mogu vam pomoći da pronađete neispravne linkove, jer izveštaj prikazuje indeksirane stranice koje vraćaju greške 404 ili druge tipove grešaka.

Pregled neispravnih linkova kroz Google Search Console.
Screenshot: 404 stranice u Google Search Console izveštaju

 

Ekstenzije za pretraživač

Alati za pretraživače kao što je Broken Link Checker i druga korisna rešenja mogu proveravati vaše stranice dok pretražujete i označiti sve neispravne linkove. Možete ih jednostavno instalirati kao ekstenzije za Chrome, s malom ikonom dodatka koja se pojavljuje pored trake sa adresom. Dok pregledate stranice svog sajta, ekstenzija će skenirati vaše linkove u pozadini i izveštavati o eventualnim nepravilnostima u vezi sa njima.

 

Kako popraviti neispravne linkove

Sve što je ostalo da razmotrimo jeste kako da popravite pronađene neispravne linkove. U nastavku su četiri metode kojima se možete služiti.

 

Posložite prioritete

Činjenica je da ne morate nužno iste sekunde popraviti svaki neispravni link na koji naiđete. Za stranice nižeg prioriteta, razmislite o korišćenju custom stranice sa greškom 404 koja saopštava da stranica više nije aktivna, usmeravajući korisnike dalje bez mnogo frustracije.

Prema Google-u, prilagođene stranice sa greškom 404 se generalno smatraju stranicama srednjeg kvaliteta, posebno zato što komuniciraju problem i pomažu korisniku da dođe do drugih stranica.

To svakako ne znači da ne biste trebali popraviti sve neispravne linkove. Međutim, ako ih ima mnogo, uvek je bolje prvo popraviti one koji se nalaze na najprometnijim stranicama, jer će oni najviše uticati na celokupni doživljaj vašeg sajta.

Možete proveriti u GSC koliko je određena greška relevantna. Kao što je ranije pomenuto, greške 404 sprečavaju pretraživač da pravilno indeksira vašu stranicu, pa ako vidite grešku na nekim od najrelevantnijih stranica, njihovo popravljanje bi trebalo da bude visoko na vašoj listi prioriteta.

 

Uklanjanje neispravnih linkova

Možete razmotriti uklanjanje internih linkova koji upućuju na stranice koje više ne postoje. Koristite alat za SEO audit kako biste proverili stanje vaših linkova, a zatim jednostavno idite na problematične stranice i ručno uklonite svaki neispravan link koji više nije relevantan.

 

Redirekcije neispravnih stranica

Takođe možete koristiti 301 redirekcije kako biste preusmerili vaše posetioce sa neispravnih stranica na druge, nove, relevantne stranice. Ova preusmeravanja govore Google-u i drugim pretraživačima da je sadržaj na stranici trajno premešten i da link treba preneti autoritet na URL nove stranice.

Korišćenje 301 redirekcija može značajno poboljšati korisničko iskustvo, čak i u poređenju sa korišćenjem prilagođenih stranica sa greškom 404.

Možete kreirati 301 redirekcije tako što ćete prepisati pravila servera, pod uslovom da imate pristup hostingu, ili korišćenjem ugrađenih rešenja za upravljanje preusmeravanjem ili dodataka za vaš sistem za upravljanje sadržajem.

 

Ažuriranje URL adresa

Ako povezana stranica još uvek postoji, ali sa potpuno novim URL-om, možete ažurirati vaše interne linkove sa novom URL adresom i tako popraviti neispravne linkove.

Postoji nekoliko načina na koje to možete uraditi:

  • Možete koristiti posvećena rešenja za pretragu i zamenu koja će ažurirati sve stare URL adrese sa novom. Nekoliko sistema za upravljanje sadržajem, kao što je WordPress, dolaze sa ovim funkcijama za zamenu.
  • Takođe možete ručno uređivati stari tekst linka ili slike na vašim stranicama kako bi vodio na ažurirane URL adrese.
  • Kada linkujete ka stranicama u navigacionim menijima, jednostavno ažurirajte ciljanu URL adresu u uređivaču menija ako je URL stranice nov/promenjen/ažuriran.

 

Ovladajte svojim linkovima

Održavanje ispravnosti linkova na vašem sajtu je važan faktor za osiguravanje optimizovanosti za Google i vaše posetioce. Ipak, ručno proveravanje svake stranice može biti zamoran posao tokom koga je lako zaboraviti i napraviti propuste.

Stoga, uvek možete izabrati digitalna rešenja koja vam mogu pomoći u ovim procesima, ili još bolje, možete se udružiti sa agencijom za digitalni marketing (ako već niste). Profesionalne SEO usluge koje agencije pružaju nude najbolje razumevanje ovih procesa i osiguraće da je zdravlje linkova na vašem sajtu uvek zbrinuto, ažurirajući sve u slučajevima migracije, novih URL adresa, obrisanih stranica i slično.

Szabolcs Szecsei

Szabolcs Szecsei born on February 4th, 1989, A Hungarian writer, living in Novi Sad, Serbia. With a master’s degree in Communication and Media Studies, Szabolcs has been working in the news and marketing industry for more than six years. Apart from writing, Szabolcs is also a professional touring and recording musician, working for several bands and projects.