Kako rangirati ključne reči sa visokim pretragama na pretraživačima?

Da li ste se ikada zapitali kako se neki sajtovi konstantno nalaze na vrhu rezultata pretraživanja za najtraženije ključne reči? Rangiranje za konkurentne ključne reči može delovati kao Sizifov posao, ali je ključni deo svake uspešne SEO strategije.

Svi znamo da su laka meta ključne reči niske konkurencije, ali ponekad je potrebno biti ambiciozan i ciljati one teže sa velikim obimom pretrage. Što je veći obim pretrage, to je veći potencijalni saobraćaj, više potencijalnih klijenata i konverzija za vaš biznis.

Ipak, uz toliku količinu i jačinu konkurencije, to često može izgledati kao nemoguć zadatak.

U ovom članku ćemo razložiti proverene strategije koje će vam pomoći da savladate ovaj izazov.

Od detaljnog istraživanja ključnih reči i analize konkurencije do efikasne on-page optimizacije, kreiranja zanimljivog sadržaja i strateške izgradnje linkova, dobićete uvid u to kako ciljati i zadržati visoke pozicije za konkurentne ključne reči.

U nastavku ćete pronaći praktične savete koji će vas voditi na putu ka SEO uspehu.

 

Za početak, kako pronaći ključne reči sa velikim obimom pretrage?

Pronalaženje ključnih reči sa velikim obimom pretrage prvi je korak u kreiranju efikasne SEO strategije. A ima li boljeg načina da izgradite svoju SEO strategiju nego da razmislite o svojim kupcima i njihovim potrebama?

Uvidi u ključne reči koje vaša ciljna publika pretražuje omogućavaju vam da optimizujete svoj sadržaj i povećate šanse za visoko rangiranje u rezultatima pretrage.

Iskoristite alate kao što je Google Keyword Planner, Ahrefs, SEMrush i Moz da otkrijete ključne reči sa velikim obimom pretrage. Ovi alati pružaju dragocene podatke o obimu pretrage, konkurenciji i težini ključne reči.

Analiza ključnih reči iz SemRush alata.
Screenshot: Analiza ključnih reči iz SemRush alata

 

Kako ovo više nije školsko takmičenje, potpuno je poželjno baciti pogled na tuđe odgovore.

Identifikujte ključne reči za koje se vaši konkurenti rangiraju. Alati poput Ahrefs-a i SEMrush-a mogu vam pomoći da otkrijete ove ključne reči i dobijete uvid u strategije koje koriste vaši konkurenti.

Pregled rangiranih ključnih reči konkurenta
Screenshot: Pregled rangiranih ključnih reči konkurenta iz SemRush alata

 

Takođe, Google Trends vam može pomoći da prepoznate trenutno popularne ključne reči i teme. Analizirajući pretraživačke trendove, vremenom možete otkriti ključne reči koje stiču popularnost i iskoristiti nove prilike. No, najvažnije je da razumete nameru iza pretraživačkih upita.

Ključne reči sa velikim obimom pretrage, ali malom relevantnošću za vaš sadržaj ili biznis, možda nisu vredne ciljanja. Nemojte zaboraviti na svoje kupce – fokusirajte se na ključne reči koje odgovaraju potrebama i interesovanjima vaše ciljne publike.

 

Rešimo zagonetku – kako se rangirati za ključne reči sa velikim obimom pretrage

Kada se stvari pojednostave, rangiranje može zvučati prilično lako – samo kreirajte kvalitetan sadržaj, redovno ga ažurirajte i promovišite.

U stvarnosti, ovo je proces koji zahteva mnogo vremena, truda, posvećenosti, doslednosti, a u mnogim slučajevima, zavisno od vaše niše i industrije, i značajna finansijska ulaganja.

No, kako teško ne znači i nemoguće, hajde da razmotrimo praktične korake koji će vam pomoći da ostavite konkurenciju u prašini.

 

1. Analiza konkurencije 

Da biste se efikasno rangirali za ključne reči sa velikim obimom pretrage, od suštinskog je značaja sprovesti temeljnu analizu konkurencije. Počnite tako što ćete identifikovati svoje glavne konkurente koristeći SEO alate kao što su Ahrefs, SEMrush ili Moz.

Analiza konkurencije iz rezultata pretrage (SERP)
Screenshot: Identifikacija konkurencije iz rezultata pretrage

 

Ovi alati vam pomažu da otkrijete koji se sajtovi rangiraju za vaše ciljane ključne reči, ističući ključne igrače u vašoj niši. Kada ih identifikujete, detaljno analizirajte kvalitet njihovog sadržaja, strukturu i taktike angažovanja korisnika.

Istražite dubinu i detaljnost njihovih članaka, obraćajući pažnju na način na koji obrađuju teme. Razumevanje namere korisnika koju njihov sadržaj adresira – bilo da je informativna, navigaciona, transakciona ili komercijalna – takođe će vam pružiti uvid u njihov pristup.

Nakon toga, analizirajte backlinkove vaših konkurenata koristeći SemRush ili Ahrefs. Istražite količinu i kvalitet njihovih backlinkova, fokusirajući se na domene visokog autoriteta koji se povezuju sa njima.

Pregled povratnih linkova konkurenta iz SemRush alata.
Screenshot: Pregled povratnih linkova konkurenta iz SemRush alata.

 

Proučite korišćene anchor tekstove kako biste razumeli njihove strategije optimizacije.

Identifikujte ključne domene koji često linkuju na vaše konkurente, jer to mogu biti potencijalne prilike za vašu izgradnju linkova. Obratite pažnju na autoritet tih referentnih sajtova, prioritetizujući one sa većom kredibilnošću.

Pregled ključnih domena konkurenta iz SemRush alata.
Screenshot: Pregled ključnih domena konkurenta iz SemRush alata.

 

Dodatno, potražite praznine u sadržaju u linkovima konkurencije, kao što su neispravni linkovi ili zastareli resursi, i iskoristite priliku da ponudite svoj sadržaj kao bolju zamenu. Ovo pomaže u sticanju backlinkova, a istovremeno i jača relevantnost i autoritet vašeg sadržaja.

 

2. On page SEO optimizacija

Nikada ne potcenjujte moć on-page optimizacije kada je u pitanju rangiranje. Počnite sa naslovima i meta opisima – ovi elementi treba da budu privlačni i bogati ključnim rečima kako bi privukli klikove iz rezultata pretrage.

Na prirodan način integrišite ključne reči u ove elemente i izbegavajte pretrpavanje sa što više ključnih reči – nismo na žurci 2000-tih i iza nas su dani kada je to bilo korisno.

Koristite oznake za naslove (H1, H2, H3) kako biste logički strukturirali svoj sadržaj, olakšavajući navigaciju kako čitaocima, tako i pretraživačima.

Postavite svoje primarne ključne reči u H1 tag, a za podnaslove koristite H2 i H3 tagove, uključujući relevantne ključne reči gde je to primenljivo.

Ova hijerarhijska struktura poboljšava čitkost za vašu publiku, dok istovremeno pomaže pretraživačima da razumeju kontekst i važnost svake sekcije.

Pored dobro strukturisanih naslova, obratite pažnju na pozicioniranje ključnih reči kroz ceo sadržaj. Prirodno integrišite svoje primarne i sekundarne ključne reči u uvodu, podnaslovima i telu teksta.

Još jednom, izbegavajte pretrpavanje ključnim rečima po svaku cenu, jer to sada može samo negativno uticati na vaše rangiranje.

Kreirajte jasne i opisne URL-ove koji uključuju vaše ključne reči, čineći sadržaj stranice lakšim za razumevanje.

Interno linkovanje je još jedan bitan aspekt on-page optimizacije. Linkujte na druge relevantne stranice na vašem sajtu kako biste poboljšali navigaciju i duže zadržali posetioce.

Poboljšanje korisničkog iskustva (UX) je večna komponenta on-page optimizacije. Fokusirajte se na kreiranje kvalitetnog, privlačnog i informativnog sadržaja.

Uključite multimedijalne elemente kao što su slike, video zapisi i infografike kako biste podstakli ljude da dele vaš sadržaj.

Prilagodite sajt mobilnim uređajima i osigurajte brzo učitavanje, jer ovi faktori značajno utiču na zadovoljstvo korisnika i rangiranje na pretraživačima.

Redovno ažurirajte svoj sadržaj kako biste ga održali svežim i relevantnim, šaljući na taj način pretraživačima signal da vaš sajt pruža aktuelne i vredne informacije.

 

3. Kreiranje sadržaja 

Kreiranje kvalitetnog sadržaja koji uspeva da dopre do vaše publike, naravno, predstavlja nezaobilazan korak ka uspešnom rangiranju. Naša proverena taktika je da uvek počnemo sagledanjem sadržaja iz perspektive kupaca. Razumite šta oni žele da čitaju i šta im je zaista korisno.

Ovakav pristup usmeren ka korisnicima osigurava da vaš sadržaj odgovara njihovim potrebama, pitanjima i konkretnim problemima, što ga čini vrednim i privlačnim.

Sprovedite istraživanje publike kako biste prikupili uvide u njihove preferencije, interesovanja i ponašanje prilikom pretrage. Iskoristite ove uvide za kreiranje sadržaja koji ne samo da privlači, već i zadržava i konvertuje vašu ciljnu publiku.

Da biste održali visok kvalitet sadržaja, ključno je da budete u toku sa novostima i demonstrirate stručnost u vašoj oblasti. Redovno ažurirajte sadržaj kako bi odražavao najnovije industrijske trendove, podatke i najbolje prakse.

Ovako održavate vaš sadržaj relevantnim i signalizirate pretraživačima da je vaš sajt pouzdan izvor aktuelnih informacija. Uključite autoritativne izvore i reference kako biste potkrepili svoje tvrdnje i pružili dodatnu vrednost čitaocima.

Kvalitetan sadržaj treba da bude sveobuhvatan i dobro istražen, pokrivajući teme dovoljno detaljno kako bi odgovorio na sva potencijalna pitanja vaše publike.

Sada postaje i sve važnije fokusirati se na kreiranje raznovrsnih formata sadržaja za što bolje angažovanje korisnika. Koristite multimedijalne elemente i interaktivni sadržaj kako biste poboljšali korisničko iskustvo i povećali deljenja.

Ova raznovrsnost održava interesovanje vaše publike i podstiče duži boravak na sajtu.

Kombinovanjem pristupa usmerenog na korisnike sa stručnim, ažuriranim informacijama, možete kreirati kvalitetan sadržaj koji se ističe u rezultatima pretrage, donosi organski saobraćaj i efikasno rangira za ključne reči sa velikim obimom pretrage.

 

4. Strategije izgradnje linkova

Efikasan link-building je priča za sebe, ali priča bazična za jačanje autoriteta vašeg sajta i poboljšanje rangiranja za ključne reči sa velikim obimom pretrage. Jedna od najpopularnijih i najefikasnijih taktika jesu gostujući blogovi.

Vrednost za vrednost – pišući kvalitetan sadržaj za ugledne sajtove u vašoj niši, možete dobiti povratne linkove ka svom sajtu.

Ovo ne samo da pomaže u jačanju autoriteta, već i izlaže vaš sadržaj široj publici. Kada tražite prilike za gostujuće blogove, postarajte se da ciljate sajtove sa visokim autoritetom domena, organskim saobraćajem i relevantnošću za vašu industriju.

U zavisnosti od industrije, saradnja sa influenserima danas može biti zaista moćna strategija. Možete se povezati sa uticajnim osobama i liderima u industriji kako biste dobili povratne linkove i tagove.

Ovo će vas verovatno koštati, ali influenseri koji su već izgradili kredibilitet i imaju veliki broj pratilaca mogu značajno povećati vidljivost i autoritet vašeg sajta.

Promocija sadržaja je ključna za privlačenje prirodnih backlink-ova. Aktivno promovišite svoj sadržaj putem društvenih mreža, email marketinga i online zajednica kako biste povećali njegovu vidljivost i verovatnoću deljenja.

Kreirajte deljiv sadržaj koji drugi sajtovi i korisnici smatraju vrednim i žele da linkuju. Naravno, ukoliko vam budžet dozvoljava, imate i opciju plaćenih oglasa koji omogućavaju da se pojavite iznad organskih rezultata pretrage.

Izgradnja linkova putem obnavljanja neispravnih linkova je još jedan taktički pristup gde identifikujete neispravne linkove na drugim sajtovima i predlažete vaš sadržaj kao zamenu.

Koristite alate (Ahrefs, Moz) kako biste pronašli neispravne linkove na relevantnim sajtovima, a zatim se obratite vlasnicima sajtova sa ljubaznim predlogom da zamene neispravni link sa linkom ka vašem kvalitetnom i relevantnom sadržaju. Ponovo – vrednost za vrednost.

 

5. Praćenje i prilagođavanje

Praćenje i prilagođavanje vaše SEO strategije ključno je za dugoročni uspeh. Nema smisla prestizati konkurenciju ako ćete dopustiti da oni ponovo prestignu vas. Redovno pratite rangiranje vaših ključnih reči i organski saobraćaj koristeći Google Analytics i Google Search Console.

Ovi podaci vam pružaju uvid u to koje strategije funkcionišu, a koje treba doraditi. Analizirajte metrike angažovanja korisnika, kao što su stopa napuštanja stranice i vreme provedeno na stranici, kako biste razumeli na koji način posetioci komuniciraju sa vašim sadržajem.

Budite proaktivni u prepoznavanju trendova i promena u algoritmima pretraživača koje mogu uticati na vaše rangiranje. Ostanite u toku sa SEO trendovima i najboljim praksama kako biste osigurali da vaše strategije ostanu efikasne. Redovno analizirajte konkurenciju kako biste identifikovali nove prilike i po potrebi prilagodili svoj pristup.

Samo stalnim praćenjem performansi i donošenjem odluka zasnovanih na podacima možete ostati ispred konkurencije i zadržati visoke pozicije za željene ključne reči.

Ako vam sve ovo deluje previše zahtevno, razmislite o angažovanju sturčnjaka za profesionalne SEO usluge. Bilo da odlučite da sami navalite na posao ili da unajmite agenciju, ulaganje u efikasne SEO strategije doneće vam značajan povrat za vaš biznis.

 

Naporan rad se uvek isplati – i statistika to dokazuje

Prema istraživanju koje je sproveo Backlinko, stranica koja se rangira na prvom mestu na Google-u prima približno 27,6% svih klikova za dati termin pretrage, dok deseta pozicija dobija svega 2,4%. Ovo naglašava značaj osiguravanja visokih pozicija za povećanje organskog saobraćaja.

Forbes izveštava da organski klikovi predstavljaju 45,1% svih klikova na rezultatima pretrage na desktop uređajima, što ukazuje na to da korisnici više veruju organskim rezultatima pretrage nego onima iz plaćenih oglasa.

To znači da primenom efektivnih SEO strategija možete privući više saobraćaja, postići veću vidljivost, i na kraju povećati uspeh vašeg biznisa.

Gledajte na SEO kao na povrtarstvo: potrebno je vreme, trud i malo prljavštine pod noktima, ali berba ključnih reči sa velikim obimom pretrage ostaviće konkurenciju gladnu vaših plodova!