Ključni saveti za uspešno korišćenje Google oglašavanja

Potrebno je samo napraviti Google Ads kampanju, i rezultati će neminovno doći, zar ne? E pa, da je samo tako jednostavno. U stvarnosti, možete iskoristiti Google oglašavanje samo ako postavite dobro osmišljenu kampanju koja cilja vašu tačno određenu publiku. Već odavno digitalno oglašavanje nije luksuz za one koji mogu da ga priušte, već neophodnost.

No, jedna stvar se nikada nije promenila – morate znati svoje ciljeve, poruku koju želite da prenesete, kako vaša kampanja funkcioniše i koliko će vas sve to koštati.

Ne brinite ako vam to deluje kao previše posla ili ako imate mnogo pitanja. Mi smo tu da vam pomognemo. U ovom opsežnom vodiču za 2024.godinu i nadalje, naučićete kako da maksimalno iskoristite Google oglašavanje i koje korake treba preduzeti da biste to ostvarili.

Krenimo od početka.

 

Šta je Google oglašavanje?

Google Ads (ranije Google AdWords) je moćna platforma za online oglašavanje koja vam omogućava da doprete do potencijalnih kupaca putem ciljano usmerenih kampanja za pretragu i prikazivanje oglasa. Ukratko, kompanije licitiraju određene ključne reči kako bi omogućile da se njihovi oglasi pojavljuju visoko u rezultatima pretrage (SERP) kada korisnici traže srodne pojmove.

Na primer, lokalna pekara može koristiti Google oglašavanje kako bi ciljala osobe koje pretražuju ‚‚svež hleb u blizini”, usmeravajući ih na stranicu za online naručivanje. Kroz različite formate, od tekstualnih do video oglasa, Google Ads nudi fleksibilan i merljiv način za povećanje saobraćaja, generisanje potencijalnih klijenata ili povećanje prodaje.

 

Ove mogućnosti omogućavaju kompanijama da precizno prilagode svoje strategije za poboljšanje povraćaja investicije (ROI), zahvaljujući neprekidnoj optimizaciji kampanja zasnovanoj na podacima o učinku. Štaviše, platforma pruža analitiku u realnom vremenu, što oglašivačima daje vredne uvide i omogućava donošenje odluka zasnovanih na podacima, uz mogućnost prilagođavanja strategije u bilo kom trenutku.

Grafikon učinka u Google oglašavanju
Screenshot: Google Ads – grafikon učinka

 

Kako tačno funkcioniše Google Ads?

Google Ads kao način oglašavanja zasniva se na modelu plaćanja po kliku (PPC), gde oglašivači licitiraju na ključne reči koje najbolje opisuju njihove proizvode i usluge. Google prikazuje pobedničke oglase na vrhu rezultata pretrage, obezbeđujući im najdominantniju vidljivost.

U suštini, kreirate oglas, postavite svoju ponudu, i onda čekate dok se prodaja ne pokrene. Međutim, prodaja nije zagarantovana.

Važno je imati na umu da plaćate svaki put kada neko klikne na vaš oglas, a cena zavisi od konkurentnosti ključnih reči. Dobra vest je da Google Ads funkcioniše precizno i pomaže vam da postignete svoje ciljeve. To znači da platforma koristi podatke kako bi procenila nameru korisnika i omogućila vam da ciljate publiku prema lokaciji, demografiji, pa čak i periodu dana.

Cena se često menja u zavisnosti od različitih faktora, uključujući broj brendova koji ciljaju tu ključnu reč, obim pretrage, očekivani domet, kao i doba dana ili godine. Prilikom podešavanja oglasa, birate svoju maksimalnu ponudu — najviši iznos koji ste spremni da platite po kliku, prikazu ili bilo kojoj drugoj radnji koju odaberete.

 

Različiti načini licitiranja u Google Ads-u

Tri glavna načina licitiranja u Google Ads-u su:

  • Cena po kliku (CPC): Plaćate svaki put kada neko klikne na vaš oglas, a ova opcija je idealna kada vam je cilj da privučete saobraćaj na svoj sajt.
  • Cena po hiljadu prikaza (CPM): Plaćate za svakih 1.000 prikaza oglasa, bez obzira na to da li je bilo klikova. Ovu opciju najčešće koriste kompanije koje žele da povećaju svest o brendu, gde je vidljivost važnija od direktnih klikova.
  • Cena po akciji (CPA): Plaćate kada korisnici izvrše određenu akciju, kao što je kupovina, prijava ili preuzimanje. Ovu opciju odaberite za kampanje koje su usmerene na konverzije, a ne samo na klikove ili prikaze.

Recimo da je vaša maksimalna ponuda 1.50€, a potrebna cena za prikaz vašeg oglasa je 1.80€. U tom slučaju, vaš oglas se neće prikazati. Ali ako povećate ponudu na 1.81€, povećavate i šansu da se pojavi.

Takođe, morate uzeti u obzir budžet kampanje, jer možete postaviti dnevni budžet i prepustiti Google-u da automatski upravlja ponudama, ili ručno postaviti i budžet i maksimalnu ponudu za svaki oglas.

Ako tek počinjete, preporučuje se postavljanje dnevnog budžeta i prepuštanje Google-u da upravlja licitiranjem za optimalne i isplativije rezultate. Na primer, budžet od 900€  vam omogućava da pokrenete kampanju od 30 dana sa 30€ po danu ili kampanju od 15 dana sa 60€  po danu.

 

Kako ocena kvaliteta oglasa pomaže u optimizaciji Google oglasa

Još jedna stvar koju treba imati na umu je ocena kvaliteta oglasa (Quality Score – QS), koja utiče na poziciju vašeg oglasa i cenu po kliku. Ovaj element ocenjuje koliko je veza između vaših oglasa i ključnih reči relevantna, kakav je kvalitet vaše landing stranice i kakva bi mogla biti stopa kliktanja (CTR).

Dakle, viša ocena kvaliteta oglasa znači relevantnije oglase koji bolje odgovaraju potrebama korisnika, što može rezultirati boljim pozicijama oglasa uz niže troškove.

Ocena kvaliteta google oglasa.
Screenshot: ocena kvaliteta Google oglasa

 

Koje vrste Google oglasa postoje?

Google oglasi se često menjaju i nude razne nove mogućnosti i funkcije. Trenutno možete birati između sledećih opcija:

 

  • Kampanje za pretragu (Search Campaigns)

Ovo su tekstualni oglasi koji se pojavljuju na vrhu rezultata Google pretrage i najbolji su izbor za one koji žele da dopru do korisnika koji aktivno traže određene proizvode ili usluge. Na primer, ako se bavite prodajom kafe, želite da vaš oglas bude među prvim rezultatima za pretragu ‚‚organska zrna kafe,” što će direktno usmeriti saobraćaj na vaš sajt.

 

  • Kampanje za prikazivanje (Display Campaigns)

Ovi oglasi su obično vizuelno privlačniji i pojavljuju se na sajtovima unutar Google Display mreže. Njihova prednost je što mogu dosegnuti širu publiku dok pregleda sajtove ili koristi aplikacije. Kompanija koja se bavi uređenjem doma može koristiti ove oglase kako bi prikazala upečatljive slike svojih proizvoda i privukla korisnike koji vole ili se interesuju za dizajn enterijera.

 

  • Video kampanje (Video Campaigns)

Oglasi ove vrste najčešće se prikazuju na YouTube-u i sličnim sajtovima zbog svoje privlačne prirode neophodne da dođete do potencijalnih kupaca. Na primer, možete kreirati privlačan video oglas koji ističe karakteristike vašeg proizvoda iz različitih uglova i u različitim kontekstima. Ovi oglasi ciljaju korisnike koji gledaju ili pretražuju povezani sadržaj na YouTube-u.

 

  • Šoping kampanje (Shopping Campaigns)

Slike proizvoda, cene i naziv kompanije prikazuju se direktno u rezultatima pretrage. Modne i eCommerce kompanije mogu iskoristiti ovu kategoriju Google oglasa kako bi podstakle posete određenim stranicama proizvoda na svom sajtu.

 

  • Kampanje za aplikacije (App Campaigns)

Ako imate mobilnu aplikaciju, ovi Google oglasi su vaš najbolji izbor. Pojavljuju se na Google pretrazi, Play prodavnici, YouTube-u i Display mreži kako bi podstakli ljude da instaliraju i koriste aplikaciju. Na primer, ako ste programer igara, možete koristiti kampanje za aplikacije kako biste povećali broj preuzimanja vaše nove mobilne igre.

 

  • Pametne kampanje (Smart Campaigns)

Suština ovih oglasa je u tome što prioritet stavljaju na jednostavnost i automatizaciju. Sve što treba da uradite je da unesete podatke o svojoj firmi, kreirate nekoliko oglasa, a Google-ov AI će se pobrinuti za ciljanje i optimizaciju. Za mala preduzeća i one koji su novi u Google oglašavanju, ova opcija je možda najpraktičnija i najmanje komplikovana.

 

  • Performance Max kampanja

Ova opcija vam omogućava da iskoristite Google oglase i mašinsko učenje kako biste optimizovali oglase na svim Google kanalima, uključujući pretragu, Display mrežu, YouTube, Gmail i Mape, u jednoj kampanji. Automatski prilagođava licitacije i pozicije oglasa kako bi se maksimizirale konverzije.

Vrste kampanja Google oglašavanja
Screenshot: vrste kampanja Google oglašavanja

 

Kako iskoristiti automatizovano licitiranje u Google oglasima

Možete iskoristiti strategiju automatizovanog licitiranja u Google oglasima fokusirajući se na nekoliko ključnih taktika:

 

Definišite i razumite svoje ciljeve

Zapitajte se šta želite da postignete svojim oglasima. Da li želite da povećate prodaju, generišete potencijalne klijente ili podstaknete saobraćaj na sajtu? Izbor strategije licitiranja treba da odgovara ovim ciljevima.

Na primer, ako su konverzije vaš glavni cilj, razmislite o korišćenju licitiranja sa ciljanom cenom po akviziciji (Target CPA). Google će automatski postavljati ponude kako bi vam pomogao da ostvarite što više konverzija po vašoj ciljanoj ceni.

 

Izaberite odgovarajuću strategiju automatizovanog licitiranja

Google nudi razne opcije automatizovanog licitiranja, od kojih je svaka prilagođena različitim potrebama. Ako vam je cilj da povećate vidljivost, opcija Target Impression Share može biti idealna, dok je strategija Maximize Conversions najbolja ako vam je prioritet obim konverzija.

Međutim, ne zaboravite da proverite prosečne troškove konverzija u industriji kako biste postavili realan budžet.

 

Pratite i prilagođavajte

Iako automatizovano licitiranje štedi vreme, imajte na umu da to nije alat koji se jednom postavi i zaboravi. Potrebno je redovno pregledati učinak kampanja i prilagoditi strategiju ukoliko uočite bilo kakve probleme.

Na primer, možda ćete morati da prilagodite svoju cenu po akviziciji ili razmotrite pauziranje oglasa koji ne ostvaruju željene rezultate ako primetite veće troškove po konverziji nego što ste očekivali.

Da biste pokrenuli svoju prvu Google Ads kampanju, potrebno je:

  • Otvoriti Google Ads nalog i povezati ga sa svojim sajtom
  • Definisati ciljeve kampanje i odabrati adekvatnu strategiju automatizovanog licitiranja
  • Kreirati grupe oglasa sa relevantnim ključnim rečima i oglasnim tekstom koji privlači pažnju
  • Postaviti budžet i pokrenuti kampanju, uz pažljivo praćenje njenog učinka.

Pređimo sada na to kako možete iskoristiti Google oglase da obezbedite profitabilnost vašeg sajta.

 

Saveti za maksimalnu iskoristivost Google oglasa

Da biste zaista iskoristili Google oglase, potrebno je više od dobro strukturisane kampanje. Suština je u korišćenju svih dostupnih alata kako biste postigli najbolje rezultate.

 

1. Definišite svoju ciljnu publiku

Precizno suzite svoju publiku. Google Ads nudi napredne opcije targetiranja, što znači da možete ciljati određene demografske grupe, lokacije i ponašanja korisnika.

Na primer, ako prodajete opremu za fitnes, ciljajte ljude koji pretražuju vežbe ili savete za mršavljenje.

 

2. Optimizujte tekst oglasa za maksimalni uticaj

Poradite na tome da vaš oglas bude što jasniji, direktniji i privlačniji. Koristite jezik koji podstiče na akciju i odgovara na potrebe vaše publike.

Umesto da samo reklamirate prodaju, stavite fokus na benefite, na primer: „Sagorevajte više kalorija uz našu najprodavaniju traku za trčanje – sada uz 20% popusta!“

 

3. Postavite pametan budžet

Profitabilnost je jedan od vaših glavnih ciljeva pri korišćenju Google oglasa, pa postavite budžet koji to uzima u obzir, kao i konkurentsku dinamiku.

Na primer, usluge iz oblasti prava mogu zahtevati veći budžet po kliku nego e-commerce proizvodi.

 

4. Iskoristite 3 ključna elementa efikasne Google Ads kampanje

Obratite pažnju na tri ključna elementa: privlačenje kvalitetnog saobraćaja na vaš sajt, osiguravanje najvećeg broja posetilaca i motivisanje istih da preduzmu akciju.

Ovi elementi mogu presuditi u tome da li ćete klikove pretvoriti u prodaju.

 

5. Koristite podatke za stalnu optimizaciju

Nijedan biznis nema taj luksuz da postavi kampanju i zaboravi na nju. Redovno analizirajte performanse oglasa kako biste identifikovali koji daju najbolje rezultate. Ovi uvidi će vam pomoći da prilagodite targetiranje, budžet i tekst oglasa, jer je stalno usavršavanje jedini način da napredujete.

 

Šta treba da znate o korišćenju podataka iz Google oglasa za poboljšanje SEO optimizacije

Kada je reč o korišćenju podataka iz Google oglasa za poboljšanje SEO optimizacije, važno je da znate da vaša plaćena kampanja može učiniti mnogo više od privlačenja trenutnog saobraćaja – može vam pomoći i u oblikovanju šire strategije za organsku pretragu.

Na primer, ako određena ključna reč donosi visoke konverzije, trebalo bi da je uključite u naslove stranica, zaglavlja i blog postove na vašem sajtu kako biste povećali organsku vidljivost.

U nastavku su stavke koje vam mogu pružiti podaci iz Google oglasa, a koje možete iskoristiti za poboljšanje SEO optimizacije:

  • Uvidi u ključne reči: Izvucite ključne reči visokog učinka iz Google oglasa i uključite ih u svoju SEO strategiju. Fokusirajte se na termine koji dovode do konverzija, a ne samo do klikova.
  • Korisnička namera: Podaci iz Google oglasa mogu otkriti nameru iza određenih pretraga, što je odličan način da preciznije prilagodite svoj sadržaj.
  • Unapređeno oglašavanje na društvenim mrežama u strategiji sadržaja: Koristite uvide iz Google oglasa i kampanja na društvenim mrežama kako biste kreirali svoju strategiju sadržaja, jer to osigurava da vaš SEO sadržaj bude relevantan na više kanala.
  • Integracija strategije licitiranja: Ako su određene ključne reči profitabilne u vašim Google Ads kampanjama, razmislite o povećanju ponuda za te termine kako biste dominirali i u plaćenim i organskim rezultatima.
  • Razmatranje cena: Analizirajte potencijalni porast organskog saobraćaja i stope konverzije, jer to često opravdava ulaganje u SEO poboljšanja.

 

Zaključak 

Malo alata može da se meri sa Google oglasima kada je reč o ciljanim reklamnim kampanjama koje daju merljive rezultate. Možete ih koristiti da doprete do svoje ključne publike na osnovu njihovih specifičnih karakteristika, što znači da se vaši oglasi prikazuju pravim ljudima u pravom trenutku.

Ukoliko vam je potrebna podrška za efikasno Google Ads oglašavanje, razmislite o saradnji sa profesionalcima koji vam mogu pomoći u kreiranju kampanja koje donose brze rezultate.

Tina Nataroš

As a journalist and content writer, Tina uses writing to interpret the world around her, identify trends, and play with ideas. She finds inspiration in technology, marketing, and human resources and aims to leave lasting impact with her words.